Renton Opublikowano 2 Maja 2013 #21 Opublikowano 2 Maja 2013 nie .... zawsze odstawiam wodę na tydzień, ostatnio zaczałem wymieniać im co 3/4 dni ( także odstaną) mając nadzieje że pomoże na ocieranie Na pewno chciałeś napisać, że odstawiasz wodę na tydzień? Nie na dzień?
piotrekwro Opublikowano 2 Maja 2013 Autor #22 Opublikowano 2 Maja 2013 Tak odstawiałem na ok tydzień, teraz już wiem że nie powinienem tak robić, i będę dolewał uzdatniacza, zastanawiam się ile to będzie kosztowało i czy odstawiać i tak na dobę czy uzdatniacz i woda prosto z kranu? Ryby znacznie rzadziej się ocierają, mam nadzieje że jest to zasługa węgla i częstszych podmian, oby się nie nasiliło z powrotem.Przyczyna jednak nadal nieznana
Renton Opublikowano 2 Maja 2013 #23 Opublikowano 2 Maja 2013 Ja odstawiam czasami nawet tylko na kilkanaście godzin i nie używam uzdatniacza. Po podmianie dolewam tylko bakterii Easy Life (bez pożywki). Chyba dużo zależy od stacji z której płynie woda do Twojego kranu. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale pewnie da się to sprawdzić. W Warszawie jest jak najbardziej ok.
danielj Opublikowano 2 Maja 2013 #24 Opublikowano 2 Maja 2013 To z innej beczki. Czym karmisz? Granulkami? Jakimi? Moczysz je wcześniej?
piotrekwro Opublikowano 3 Maja 2013 Autor #25 Opublikowano 3 Maja 2013 Tak New life spectrum I z&m spirulina I zawsze namaczam ok 10 minut, wlasnie znowu zaczynaja sie ocierac chyba bede musial powtorzyc testy po pracy
Slawek-meszek Opublikowano 3 Maja 2013 #26 Opublikowano 3 Maja 2013 Kolego u nas woda ostatnimi czasy zrobiła się strasznie chlorowana. Proponuje odstawić wode na kilka godzi zaaplikować dawkę uzdatniacza i do akwa. Ja osobiście używam uzdatniacza firmy seachem.
kunta Opublikowano 3 Maja 2013 #27 Opublikowano 3 Maja 2013 Czemu namaczasz NLS??? Ja nie namaczam i jest spoko, a karmię tym jakieś 2 lata albo i lepiej...
piotrekwro Opublikowano 3 Maja 2013 Autor #28 Opublikowano 3 Maja 2013 Namaczam ponieważ piszecie żeby namaczac granulaty a tego pokarmu nie ma w tabeli więc stwierdziłem że będę namaczal bo to napewno nie zaszkodzi . Niektórzy mówią że to ocieranie jest normalne i żeby nic nie robić , już sam nie wiem, co proponujecie, żebym spróbował aby wykluczyć inne opcje
eljot Opublikowano 3 Maja 2013 #29 Opublikowano 3 Maja 2013 Tylko ty możesz ocenić czy ryby ocierają się sporadycznie, co jest normalne, czy robią to często. IMHO przyczyn upatrywałbym w wodzie, używaj uzdatniacza do podmian, kontroluj parametry i obserwuj ryby.
milanista Opublikowano 5 Maja 2013 #30 Opublikowano 5 Maja 2013 Nie raz wystarczy zwiększyć ilość podmienianej wody i po sprawie.
Rekomendowane odpowiedzi