Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja u Pana Karola zamawiałem akwarium polecił mi go znajomy. Cena akwarium bardzo konkurencyjna wręcz niska, fajny kontakt jak nie odbiera to oddzwania. Chce też u niego zamówić rybki więc będę wiedział więcej.

Opublikowano

Moje wrażenia są takie ;)

Na pierwszej focie widać m.in. szafki

21af73abc14c7beamed.jpg

32f7a00bed0ec15cmed.jpg

9ce485f78eeb4996med.jpg

cbba45b658792b99med.jpg

Pokrywy drewniane i aluminiowe w zależności od pojemności portfela.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
nie polecam albo to jakiś naciągacz albo nie odpowiedzialna osoba

..nie wyciągaj pochopnie wniosków!!Przecież na razie nie wiesz co jest tego przyczyną...A może leży w szpitalu albo inne jakieś losowe sprawy miały na to wpływ? Poczekaj spokojnie na wyjaśnienia a potem tu pisz swoją opinię:)

Opublikowano

Na 90% będę zamawiał u nich baniak.

Zaproponował 120x60x50 (60 głębokość) float 10mm ze szlifem trapezowym polerowanym, silikon transparentny 480 zł, z frontem OW PILKINGTON 600zł.

Transport do Warszawy 30 zł autobusem, ale raczej poproszę o wysyłkę kurierem, bo do Wa-wy mam 120 km dojazd samochodem w 2 strony to prawie koszt kuriera.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a więc tak, zamówiłem baniak + szafke + pokrywe alu + oświetlenie.

Akawrium OK, natomiast czekam już 3 tygodnie na zamontowanie szyby przesuwnej

Szafka - miała być wenge jest bardzo ciemna czekolada, brak maskownicy którą też zamawiałem

Pokrywa - Miała być wenge jest złota na nową czekam 3 tydzień (zrezygnowałem pomaluje sobie ją sam)

Oświetlenie - miały być odbłyśniki a niema, listwa led do nocnego oświetlenia bez zasilacza (na niego też czekam 3 tydzień, kupiłem sobie nowy sam)

Ogólna ocena:

Kontakt żenujący a raczej jego brak, zwodzenie klienta, 3 razy do mnie jechał i po 4godzinach dowiadywałem się że jednak nie będzie. Brak info że wiezie mi listwę bez zasilacza i pokrywę w innym kolorze niż zamawiałem, obiecywanie że bedzie za kilka dni z właściwą pokrywa i tym zasilaczem, umawiał się potem nie dawał znaku czy będzie czy nie, dopiero po smsie w którym napisałem że rezygnuję i sam sobie pomaluję pokrywę za którą nie zapłaciłem oczywiście bo nie była zgodna z zamówieniem odrazu oddzwonił głupio się tłumacząc że nagle lakiernik na urlop poszedł. Ogólnie rzecz biorąc jest wielu innych sprzedawców którzy robią to samo do których można się dodzwonić i trzymają się terminów jak i szczegółów zamówienia.

NIE POLECAM!

• Dziękuję 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.