Skocz do zawartości

Protomelas Sp.Steveni taiwan-opis i spostrzeżena hodowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie Stefan nie ma do dyspozycji dużego kamienia, ale znalazł sobie mniejszy i na/przy nim przeprowadza tarło. Zastanawia mnie jego inne zachowanie, odkąd u mnie pływa lubi obsypywać swój ulubiony kamień i jego okolice piaskiem. Nie jest to kopanie jak u mbuniaków, ale podbieranie małych ilości piasku i sypanie ich na i obok kamienia. Czy wasze samce też tak robią? Załączam zdjęcie kopczyka jaki usypał przy swoim kamieniu.

post-13224-14695720929729_thumb.jpg

Opublikowano

Ciekawą zabawę sobie znalazł:) U mojego czegoś takiego nie zauważyłem. W jeziorze raczej też tego nie robią, bo piasku to one na oczy nie widzą.

-- dołączony post:

Kolego Krzysiutoja. Czy ty przypadkiem nie masz P. fenestratus tangerine tiger? Twoje rybki na tych zdjęciach są jeszcze młode, ale to może być ten gatunek. Ten Protomelas wygląda dość podobnie z tym, że ma więcej pręg, są one cieńsze, na czole nie ma biało-błękitnego pasa i płetwa grzbietowa jest w kolorze głowy z cieniutkim białym obrzeżeniem. Zobocz fotki na necie i porównaj.

Co do steveni Taiwan.

Są trzy odmiany:

-Taiwanee reef

-Higga Reef (Chimoto Red) Konings opisuje, że są prawie identyczne. Zdania są również podzielone ( jedni mówią, że wyglądają identycznie, a drudzy, że Higga Reef ma całe ciało metalicznie niebieskie).

- Mbamba Bay Island (Chimoto Yellow). Ten ma żółtą płetwę odbytową i płetwy piersiowe.

Opublikowano
Mbamba Bay Island (Chimoto Yellow). Ten ma żółtą płetwę odbytową i płetwy piersiowe.
żeby byla jasność Ngkuyo Island to to samo miejsce co Mbamba Bay Island ;)
Opublikowano

Wychodzi na to, że nie tylko płetwy ma żółte ;). Ta odmiana jest najbardziej żółta i inna od pozostałych dwóch i jeśli się nie mylę niedostępna w Polsce.

Opublikowano

Tu dorzucam jeszcze te profile. Fotki zapożyczone od Koningsa, także można by uwierzyć.

Co do odmiany Mbamba Bay Island (Chimoto Yellow). Jest tak, jak napisał Harisimi, czyli Ngkuyo.

Opublikowano

Jest rzeczywiście żółty i na ciele. Teraz dopiero znalazłem te profile, a wcześniej opierałem się innymi. Tak czy siak sytuacja staje się chyba klarowna. Są spore różnice między nimi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Cytat:

Zamieszczone przez krzysiutoja

Witam a ten http://malawicichlids.com/prot_steve...rinpearson.jpg

Protomelas taeniolatus Insel Mumbo.

http://www.malawicichlids.com/mw08087b.htm

Tutaj ta ryba jest jako Higga reef

Mam jeszcze takie pytanie, nie związane co prawda ze steveni, ale z Protomelasem. Czym różni się Protomelas sp. johnstoni solo od Placidochromis johnstoni solo? Czy to jest ta sama ryba?

Przepraszam jeśli to jest OT.

Opublikowano

Nieraz już mówiłem, że uwielbiam cytować sam siebie:D:

Protomelas sp.”johnstoni solo” - często jeszcze pod starą nazwą Placidochromis sp.”johnstoni solo”

z wątku http://forum.klub-malawi.pl/nazwy-handlowe-suplement-nr-1-artykulu-t24087.html

Zmiana "nazwy naukowej" nie taka dawna, wtedy gdy maingano przestał być Melanochromisem;

Harisimi jakiś czas temu napisał post, w którym opisał te zmiany http://forum.klub-malawi.pl/zmiany-nazewnictwie-przyporzadkowaniu-rodzajowym-podopiecznych-t23753.html.

W handlu spotykana jeszcze stara nazwa "Placidochromis"

IMHO w Malawi nie ma drugiego gatunku z takimi pięknymi pionowymi biało-czarnymi pasami jak samice P. sp.”johnstoni solo”. Jeszcze ładniejsze niż samice z tego wątku, ale to tylko moje zdanie;).

• Dziękuję 1