Jump to content

Nasze pierwsze Malawi

Recommended Posts

Witajcie :)

Przedstawiam nasze pierwsze Malawi - w akwarium 112l. Dopiero się uczymy i chcemy zapewnić pysiom jak najlepsze warunki. Aktualnie nasze akwarium wygląda jak na zdjęciu, wydaje mi się, że mamy za mało kryjówek, ale może jest dobrze? Pyszczaków mamy 10 (1xred red, 1xmaingano, 4xyellow, 4x szare nie znam nazwy) i jednego glonojada :) Póki pysie są małe liczę na to, że litraż starczy. Jak podrosną zamierzamy zamienić zbiornik na większy w granicach 300l.

Wszelki uwagi będą bardzo pomocne!

Dziękujemy :)

post-13346-14695713825639_thumb.jpg

Skoro sie uczycie to polecam zapoznać się z FAQ. Oraz działem chów pyszczaków. Dodatkowo mamy dużo tematów odnosnie zbiorników 112l, wiec również zapraszam do poczytania na ten temat a sami zobaczycie co jest źle u Was obecnie.

Czytałam pobieżnie FAQ, dopiero w przerwie wielkanocnej będę mogła się wczytać głębiej, dlatego liczyłam na pomoc dotyczącą ułożenia kamieni aby nie było źle.... Czytałam, żeby kupić skały wapienne i też tak zrobiłam. Czytałam o kryjówkach i "grotach" więc też zrobiłam. Żwirek kwarcowy też wyczytany. Zatem po przeczytaniu różnych informacji stworzyliśmy takie o to warunki. Gdybyśmy nie chcieli ich polepszyć to nie istniałby ten post. Zatem proszę jeszcze raz o pomoc odnośnie kamieni i nie odsyłanie do FAQ, szczególnie jeśli wiedzą Panowie co dokładnie jest źle. Ja się mogę tylko domyślać po przeczytaniu FAQ a i tak wrócę z pytaniami...

No dobrze, więc postaram się napisać kilka sugestii :)

Pierwsze co się rzuca w oczy to zła obsada. W takim zbiorniku możesz trzymać tylko i wyłacznie mały harem Pseudotropheus saulosi, a więc red red musi stąd wylecieć tak samo jak maingano oraz yellow wraz z szarymi, których nie widzę.

Do tego widzę, że zbiornik jest dość "nisko" zalany, a więc od razu odbieracie rybom 15 - 20 litrów wody. Polecam dolać wodę, do samych wzmocnień wzdłużnych.

Ta ozdoba, która nie wiem czym jest (może kokosem, albo doniczką?) powinna wylecieć, gdyż doniczki oraz kokos obniża pH oraz twardość wody, a jak mam nadzieję wiesz, pH powinny być wysokie między 7,6/7,8 do 8,6 nawet. Twardość wody powinna też być wysoka, więc obniżanie jej takimi ozdobami jest niewskazane.

Kolejne to mnóstwo niezjedzonego pokarmu na dnie, który wygląda jak pokarm Tropicala dla ryb roślinożernych (nie mylę się?) Należy karmić ryby tak, aby wszystko zjadły i nie leżał pokarm na dnie, co skutkuje podniesieniem NO3. Należy również karmić ryby lepszym pokarmem np.: Naturefood, O.S.I., hikari i innych kilka sugerowanych na forum.

Odnośnie ustawienia kamieni, to nie ważne jak ustawisz te kamienie, gdyż tylko i wyłącznie z tym zbiorniku możesz mieć jednego samca, który obejmie jako rewir cały zbiornik, więc kilka kamieni na dnie i będzie fajnie. Przydałby się minimum jeden kamień duży sięgający około 8/10 wysokości zbiornika, aby zasłonić nim filtr wewnętrzny, który odpowiadać będzie za filtrację mechaniczną, czyli sprzątanie w zbiorniku.

To takie wstępne sugestie, które się mojej osobie narzucają :)

P.S. nie jestem Pan :) Jestem Lukasz i nie krępuj się takiej formy używać wobec mojej osoby :)

Pozdrawiam :)

Dziękuję :) Dziś naleję do wiadra wody i teraz pytanie co do obsady. Rybki ze sobą nie walczą, czasem gonią się po akwarium ale nie było żadnej tragedii w postaci śmierci rybek. Jak któraś zostanie nadszarpnięta to się chowa i regeneruje. Jeśli chciałabym zlikwidować np. Red Red to jakoś serca nie mam aby ją ukatrupić…. Zrobię chociaż to, co poleciliście:

1. Naleję dziś 20l wody i do jutra postoi i uzupełnię

2. Ozdoba po środku to doniczka. Glonojad w niej ciągle siedzi dlatego nie chcieliśmy go pozbawiać domku, ale jeśli trzeba to oczywiści usunę.

3. Tropicala to faktycznie mi się wczoraj wieczorem za dużo sypnęło. Normalnie sypiemy mniej (małą płaską łyżeczkę 3x dziennie)

4. Zamówiłam też 20kg piasku kwarcowego, bo na dnie jest już resztka spowodowana odmulaniem przez ostatnie miesiące.

5. W między czasie postaram się znaleźć domek dla Red Red, Maingano jest spokojniutka (Red go chyba zdominowała, była od początku w zbiorniczku).

Czy w moim akwarium mogą być tylko skały wapienne? Czy mogą być też takie normalne skały i nie będą pogarszać stanu wody?

Dziękuję piwko28 i Łukasz :)

Ps. Dodaję zdjęcia rybek - widać na nich te szare rybki.

post-13346-14695713826351_thumb.jpg

post-13346-1469571382653_thumb.jpg

post-13346-1469571382661_thumb.jpg

Nie nie muszą być tylko skały wapienne, mogą być przeróżne np. ładnie wyglądają otoczaki czy serpentynit, ale to wszystko kwestia gustu. Na pewno obsada do redukcji. Jedynie co można w miarę normalnie i kolorowo pielęgnować to saulosi w układzie 1+4/5. Reszta twojej obsady będzie zwyczajnie za duża !!

Jak dla mnie za dużo karmisz, powinnaś karmić max dwa razy dziennie i to dwie szczypy na jedno karmienie. I zmień pokarm, na OSI (spirulina) + granulat NATUREFOOD Premium Cichlid + osi vivid color ( na wybarwienie).

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• He, lubię @Pikczer Twoje opisy 😅 Przed chwilą kolejna próba zakończona porażką. Chyba faktycznie skorzystam także z sugesti @Bartek_De i kupię większą siatkę, a może podbierak żeby zastawić pół akwarium 😁 U mnie ryby nie boją się tak siatki. Jak wkładam cokolwiek do środka to myślą, że będzie jadło. Nawet jak są dwie czy trzy w baniaku, a ja podaje pokarm to normalnie pływają w toni i jedzą koło siatek.  Wracając do samicy od kilku dni jej złapanie jest jeszcze trudniejsze bo przy karmieniu/wyłączeniu falownika podpływa do szczelin w skałach i tam „poluje” na młodą Metriaclimę uniemożliwiając jej pobieranie pokarmu. Najlepsze jest to, że po przegonieniu Hary i zastawieniu siatką dalej probuje ją dorwać. Co za uparciuch…😆 
    • @Dominikaa21 Wymieszaj jak uważasz. Procentowe mieszanie pokarmów w puszce niewiele da bo i tak sypiesz porcje mieszane. Ja robiłem w ten sposób , że kupowałem mniej więcej tej samej gramatury opakowania i po prostu mieszałem. Jeżeli chcesz zachować jakieś procentowe stosunki to wtedy syp każdy pokarm osobno w odpowiednich ilościach.  Ja tak nie robiłem.   Ja w tej chwili podaję trzy rodzaje pokarmów : dwa rodzaje dafni i trzeci to Vibra Bites Hikari. Wszystkie trzy mam wymieszane w puszce jak niżej. Jeszcze podaje ( ale to już osobno) Multi Fit raz w tygodniu .  Są to drażetki przyklejane do szyby.  Z pyszczakami robiłem tak jak wyżej opisałem w innym poście.  Ryby były wybarwione , żwawe i często inkubowały.   
    • Andrzeju a powiesz mi jeszcze o proporcjach jak wymieszać te pokarmy by nie przedobrzyc z mięsnym a więcej zielonego np mogę dać do puchy 100g dla miesaczy 100g dla wszystkożercow i jak wyżej kolega zauważył więcej dla roślinożerców czyli np 250g i razem wszystko wymieszać tak będzie dobrze? Jestem w tym zielona 🙈. Jak mecze to przepraszam
    • Właśnie zmierzyłem.. 27 W pobiera przy wypełnieniu koszyka 177g siporaxem w koszyku (full)  i do tego dołączonej dedykowanej gąbce aquaela i SKRECENIU przepływu na MIN.! Na pusto jak i z w.w konfiguracja  z największym przepływem głowica bierze 32W.
    • Podobnie zaobserwowałem u mnie, rzadko można zobaczyć dwa wybarwione samce w jednym zbiorniku. Być może ta odmiana wybarwia się wcześniej tak jak opisał Bartek_de. 
    • Nauczka na przyszłość trzeba się pytać.A rybki z Częstochowy
    • Wielka siatka i najważniejsza sprawa, jak już z nią idziesz w stronę akwarium to nie pokazuj jej rybom. Moje małpy jak zobaczą czarną siatkę to są czujne. Odsłon pokrywę, coś udawaj, niech siatka leży na górze, niech ryby się wyciszą. Przyjdź za kwadrans, coś udawaj. Obserwuj samicę, zobacz gdzie odpoczywa. A później raz dwa i przy odrobinie szczęścia w kilkanaście sekund złapiesz samicę. Ja nie łapię ryb dłużej jak powiedzmy 5 minut bo się stresują. Robię przerwy nawet pół dnia albo dzień i wtedy jest szybka akcja.  A najlepiej mi to idzie jak chcą kolację i są głodne. Wiele ryb nie zauważa że kogoś złapałem w siatkę.  Podobnie jak @Bartek_De używam też czasami drugiej do zaganiania. 
    • A skąd te ryby jeśli można wiedzieć? Też nieraz takie dostałem... Malutkie i już mocno kolorowe. To loteria co z nimi będzie. Może będzie z czasem wszystko w normie albo będą zawirowania z kolorami. Gdzieś kiedyś czytałem, że po odstawieniu hormonów potrafią zrobić się dużo bardziej blade już na zawsze. Ale to tylko jakaś taka opowieść. Miałem u siebie kilka takich ryb, które mając około 3-4 cm były wg mnie zbyt kolorowe i po długim czasie np rok beznadziejne się wybarwily. Były "popsute". 
    • A bo ja wiem poco hodowca to podał tylko się w....... 
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.