Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiem, że postów odnośnie obsady do zbiornika 240 l jest mnóstwo aczkolwiek mam pyt. odnośnie takiego zestawienia, ewentualnie jakiejś propozycji :

- Labidochromis sp. Hongi Red Top - 1+2 ( już posiadam )

- Pseudotropheus saulosi - 1+4 ( już posiadam )

- Pseudotropheus socolofi - 1+6 (samiec + 6 maluchów posiadam )

- Metriaclima estherae (Red) - 1+1 ( posiadam )

Co wg. was zostawić a co wydać. Chciałbym wrzucić jeszcze coś w stylu Lobidochromis Mbamba lub o podobnym ubarwienie np . Cynatilapia Afra. Proszę o podpowiedź czy mieliście w swojej hodowli te gatunki i ewentualnie za i przeciw w trzymaniu ich razem.

Pozdrawiam

Carew

Opublikowano

IMHO max 3 gatunki

hongi, socolofi i red redy trochę przyduże do takiego zbiornika. Ja bym zaproponował saulosi, maingano, sprengerae. To wg mnie bardzo dobre i ładne zestawienie.

Opublikowano
IMHO max 3 gatunki

hongi, socolofi i red redy trochę przyduże do takiego zbiornika. Ja bym zaproponował saulosi, maingano, sprengerae. To wg mnie bardzo dobre i ładne zestawienie.

Chciałbym odejść od tych tradycyjnych gatunków. A z ciekawości co trzymasz w swoim zbiorniku ?

Opublikowano

Hm.. doświadczenia może dużego nie mam ale maingano i saulosi posiadałem ponad 3 lata a teraz szykuje się nowy baniaczek i chciałbym coś innego w nim trzymać. Wydaję mi się, że pół sukcesu to odpowiednie ułożenie kamoli i nie przesadzenie z samcami.

Dlatego chciałbym również opinii osób które hodowały te gatunki.

Pozdrawiam

Carew

Opublikowano

Opinia będzie taka, że te trzy gatunki potrzebują dna o długości 150 cm.

Te ryby rosną do 15 cm. 3 razy machnie ogonem i jest po drugiej stronie zbiornika. W obsadach jest wiele ciekawych gatunków.

Opublikowano

Ok. Dzięki za pomoc ;) Czyli w 240 l można trzymać tylko Saulosi i Maingano ?

--

wpuść se demasoni :D

Wolałbym przynajmniej 3 gatunki ;) Jeśli oczywiście da radę bo nie chcę męczyć ryb ;)

Opublikowano

Jest dużo gatunków, które nadają się do 240 litrów.

zamiast maingano możesz dać interruptusa. zamiast saulosi daj msobo magunge.

Możesz daj P. polit.

Wybierz sobie z przedyskutowanych tematów. Jest tego bardzo dużo. Usiądź, przemyśl, pooglądaj. Ustal sobie i zapytaj czy tak może być.

Opublikowano
Czyli w 240 l można trzymać tylko Saulosi i Maingano ?
Nie, ale zalecamy gatunki nie większe niż +/- 12 cm długości (w akwa nie w naturze a to różnica). Maksymalnie 3 gatunki w tym najlepiej jeden nie stricte terytorialny. Zajrzyj tu http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html masz obsady do 240l i IMHO śmiało możesz skorzystać z obsad podawanych do 300l.