MaciekMalawi Opublikowano 24 Maja 2007 #1 Opublikowano 24 Maja 2007 noo nareszcie to chyba mam obsadę i nie widzę żadnych sprzeciwów A co do diety to razem z rybami chce od razu chce kupić takie pokarmy: suche: TROPICAL MALAWI TROPICAL SPIRULINA FORTE 36% TROPICAL CICHLID COLOR TROPICAL BIO-VIT TROPICAL D-ALLIO PLUS TETRA PRO VEGETABLE TETRAPHYLL JBL NAVO VERT SERA FLORA mrożonki katrinex: artemia cyklop czerwony plankton kryl mięso małży wodzień mięso krewetek Czy te pokarmy będą odpowiednie dla tych ryb ?? a może jeszcze jakiś byście polecili ??
harisimi Opublikowano 24 Maja 2007 #2 Opublikowano 24 Maja 2007 Czerwony plankton nadaje sie tylko dla narybku jest tak drobny jak oczlik a może nawet bardziej. Cyklop czyli oczlik to samo. Może na początek jak będziesz miał młode ryby jeszcze będzie z nich pożytek ale IMHO lepiej od razu kupić coś grubszego np mysis, możesz też dorzucić malawi-mix i tanganika - mix.
mars Opublikowano 24 Maja 2007 #3 Opublikowano 24 Maja 2007 Maciek tworzysz Topic gigant ..... zaczołeś o obsadzie w dziale obsada i to jest oki potem w tym samym Topicu pisałeś o chemi wody choć z obsada ma to niewiele wspólnego, a teraz piszesz o pokarmach dalej w Topicu o obsadzie :roll: coprawda żywienie ma wiele wspólnego z obsada ale mimo wszystko jest o żywienu oddzielny dział na forum, więc prosze pilnujcie sami porzadku na forum bo jak karzdy będzie pisał co chce i gdzie chce to się zrobi zwyczajny b....... balagan :!: jak widać wątki poboczne wydzieliłem z nurtu o obsadzie.
MaciekMalawi Opublikowano 24 Maja 2007 Autor #4 Opublikowano 24 Maja 2007 mars dzięki i przepraszam postaram sie już więcej nie popełniać takich błędów harisimi a z tych suchych pokarmów wszystkie ok ?? są jeszcze jakieś inne dobre godne polecenia przez Ciebie ?? a w tej malawi-mix nie ma przypadkiem ochotki o której gdzieś czytałem że bardzo szkodliwa dla niektórych pyssiaków
harisimi Opublikowano 24 Maja 2007 #5 Opublikowano 24 Maja 2007 Suche pokarmy które wypisałeś są OK. Dla ryb wszystkożernych szczególnie ważne jest zróżnicowanie pokarmów. Osobiście poleciłbym jeszcze OSI, Spirulina Granulat, sera granugreen i jakieś tabletki np spiru tabin A. Granulat i tabletki to miłe urozmaicenie. Poza tym poczytaj o żywieniu jest morze wątków na ten temat.
milc Opublikowano 25 Maja 2007 #6 Opublikowano 25 Maja 2007 Wydaje mi się trochę za szeroki zestaw, nie bardzo będziesz mógł skonstruować menu tygodniowe. Ja ze swojej strony polecam Dainichi Color FX, Dainichi Veggie FX i Danichi Ultima. milc
MaciekMalawi Opublikowano 25 Maja 2007 Autor #7 Opublikowano 25 Maja 2007 to koniecznie musi być tak ustawiony żeby sie każdy pokarm powtarzał co tydzień albo co parę dni ?? źle będzie jak będę miał dużo pokarmów i za każdym razem innym bym karmił ??
harisimi Opublikowano 25 Maja 2007 #8 Opublikowano 25 Maja 2007 Osobiście nie wprowadzam żadnych stałych tygodniówek, karmie ryby w najbardziej urozmaicony możliwy sposób, a że stosuje ponad 20 pokarmów to jest to urozmaicone. Trzymam się tylko pewnej zasady jeden dzień głodówki, 2 x w tygodniu pokarmy suche spirulinowe tzn z duzą zawartością tego glonu, 1x suchy dla ryb miesożernych i 2x mrożonki, raz w tygodniu podaje pokarm z kuchni ( kiedyś 2x ) tzn płatki owsiane, kasze manną czy makaron. IMHO nigdy pokarmów nie jest za wiele trzeba tylko opracować odpowiednią metodę karmienia różną dla ryb roślinożernych a inną dla wszystko czy miesożernych. W przypadku posiadania ryb z dwóch nie skrajnych grup trzeba ustalać diete jeszcze inaczej, na zasadzie kompromisu ale na pewno zbyt duża ilość pokarmów nie wystapi.
Mjunszajn Opublikowano 25 Maja 2007 #9 Opublikowano 25 Maja 2007 Ja ze swej strony- stosowanie 20 czy 30 pokarmów nie powoduje urozmaicenia pokarmu. Większośc pokarmów to jakby szukać alegorii- dziś schabowy z kapustą i buraczkami, jutro schabowy z buraczkami i kapusta, a pojutrze schabowy z kapustą i brokułem. W sumie to może i dobrze bo przewody pokarmowe zwierząt [ zresztą ludzie również] nie są w żaden sposób dostosowane do zmian diety, nadmierne urozmaicenie raczej szkodzi niż pomaga. No ale wróćmy do pokarmów- np. Cichlid Color i Malawi to zasadniczo ten sam pokarm tylko zmieszany w róznych proporcjach, zresztą pewne składniki Bio-Vitu tez w nich są. Tu dochodzimy do sedna, które IMO zaakcentował już MILC- mnożenie nadmierne ''rodzajów'' pokarmów[ w cudzysłowie bo na ogół baza jest ta sama] powoduje li tylko chaos żywieniowy- po kilku tygodniach nie wiemy co ryby jadły, co mogło zaszkodzić, co wolą, czego nie wola, a co mąci wodę. Radzę kupic pokarmy - nazwijmy je umownie- podstawowe i ich używać. Nie wiem jakie masz ryby dlatego podaje dwa zestawy pokarmów; 1. Ryby wszystkożerne- saulosi, sprengi, maingano- D-50 Tropical, Spirulina Forte Tropical, D-allio Tropical, Hikari Excel granulat. Wszystkie te pokarmy faktycznie się róznią i uzupełnione skorupiakami mrożonymi w zupełności wystarczą do prawidłowego, zblilansowanego karmienia tych ryb 2. Ryby roślinożerne- np. trewki, demasoni, auratus- Spirulina Super Forte, D-allio, Hikari Excel granulat, Granugreen Sera. Podobnie jak wyżej. Oczywiście mozna niektóre z tych pokarmów wymienić- np. D-50 na Krill Flake, a Super Forte na płatek OSI. To nie większego znaczenia. Natomiast nie ma sensu podawać Forte na zmianę z OSI Spiruliną i do tego np. Spiruline BioPlastu/Argo czy jeszcze jakąs inną wyskoprocentową spiruline. Tak naprawdę to wyłacznie dublowanie puszek i nic więcej.
MaciekMalawi Opublikowano 25 Maja 2007 Autor #10 Opublikowano 25 Maja 2007 no to każdy mówi inaczej ale dam rade Dzięki wszystkim za rady
Rekomendowane odpowiedzi