Skocz do zawartości

Zielenice czy sinice ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałam, że usuwa też krzemiany, dzięki czemu pozbyłabym się tez okrzemek :) Czyli miałabym to dać do filtra i tak zostawić na stałe, bo przecież przy każdej podmianie wody dostarczam znowu np. krzemianów.

Boję się tylko otworzyć ten filtr. Jak mi się zacznie woda wylewać albo potem będzie cieknąć :( Teraz mam 3 koszyki z ceramiką i jeden z gąbka, to zamiast czego dać ten preparat ?

Opublikowano
Czyli założyć z góry, że mam za wysokie PO4 ? A co tak podnosi zawartośc tego związku w wodzie ?

Zazwyczaj tak jest że jak pojawiają się sinice to jest za dużo fosforanów w stosunku do azotanów, podnoszenie na siłę tych drugich jest bez-kosztowe ale IMHO głupie. Fosforany to produkt przemiany materii podobnie jak związki azotu, ich ilość zależy m.in. od stosowanej karmy. Polecam częstsze odmulanie dna bo ponoć w nim właśnie lubią się kumulować.

--

Boję się tylko otworzyć ten filtr. Jak mi się zacznie woda wylewać albo potem będzie cieknąć

Filtry są tak skonstruowane aby dało się je bezpiecznie otwierać i zamykać :)

Teraz mam 3 koszyki z ceramiką i jeden z gąbka, to zamiast czego dać ten preparat ?
Wsadziłbym go w miejsce gąbek. Nie pamiętam czy w zestawie znajdował się woreczek, jeśli nie to dokup.
Opublikowano
Filtry są tak skonstruowane aby dało się je bezpiecznie otwierać i zamykać :)

No niby tak, ale mam jakiś opór, chociaż wiem, że kiedyś i tak go będę musiała otworzyć :)

A czy oświetlenie ma jakiś wpływ na występowanie sinic ? Chodzi mi bardziej o barwę światła niż długość i intensywność świecenia.

Zamówiłam już świetlówki Power-Glo i Aqua-Glo, mam nadzieję, że nie pogorszą sytuacji.

Opublikowano

PhosGuard jest obojętny i może pozostać w kubełku,ale z drugiej strony traci swoje właściwości,dlatego też zaleca się dawać mniejsze ilości i częściej wymieniać(po zmianie koloru poznasz kiedy go wymienić).

Opublikowano
(po zmianie koloru poznasz kiedy go wymienić)
Nic mi o tym nie wiadomo? u mnie ten absorber koloru nie zmienia. Chodzi ci o produkt sachem'a?.