moni89 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor #12 Opublikowano 10 Marca 2013 Przeczytałam, że usuwa też krzemiany, dzięki czemu pozbyłabym się tez okrzemek Czyli miałabym to dać do filtra i tak zostawić na stałe, bo przecież przy każdej podmianie wody dostarczam znowu np. krzemianów. Boję się tylko otworzyć ten filtr. Jak mi się zacznie woda wylewać albo potem będzie cieknąć Teraz mam 3 koszyki z ceramiką i jeden z gąbka, to zamiast czego dać ten preparat ?
eljot Opublikowano 10 Marca 2013 #13 Opublikowano 10 Marca 2013 Czyli założyć z góry, że mam za wysokie PO4 ? A co tak podnosi zawartośc tego związku w wodzie ? Zazwyczaj tak jest że jak pojawiają się sinice to jest za dużo fosforanów w stosunku do azotanów, podnoszenie na siłę tych drugich jest bez-kosztowe ale IMHO głupie. Fosforany to produkt przemiany materii podobnie jak związki azotu, ich ilość zależy m.in. od stosowanej karmy. Polecam częstsze odmulanie dna bo ponoć w nim właśnie lubią się kumulować. -- Boję się tylko otworzyć ten filtr. Jak mi się zacznie woda wylewać albo potem będzie cieknąć Filtry są tak skonstruowane aby dało się je bezpiecznie otwierać i zamykać Teraz mam 3 koszyki z ceramiką i jeden z gąbka, to zamiast czego dać ten preparat ? Wsadziłbym go w miejsce gąbek. Nie pamiętam czy w zestawie znajdował się woreczek, jeśli nie to dokup.
moni89 Opublikowano 10 Marca 2013 Autor #14 Opublikowano 10 Marca 2013 Filtry są tak skonstruowane aby dało się je bezpiecznie otwierać i zamykać No niby tak, ale mam jakiś opór, chociaż wiem, że kiedyś i tak go będę musiała otworzyć A czy oświetlenie ma jakiś wpływ na występowanie sinic ? Chodzi mi bardziej o barwę światła niż długość i intensywność świecenia. Zamówiłam już świetlówki Power-Glo i Aqua-Glo, mam nadzieję, że nie pogorszą sytuacji.
eljot Opublikowano 10 Marca 2013 #15 Opublikowano 10 Marca 2013 A czy oświetlenie ma jakiś wpływ na występowanie sinic ? Na pewno brak światła im szkodzi, co do barwy ???
moni89 Opublikowano 11 Marca 2013 Autor #16 Opublikowano 11 Marca 2013 Mam jeszcze pytanie, czy jak włożę to do filtra to ma to tam zostać na stałe ?
chlodnica Opublikowano 11 Marca 2013 #17 Opublikowano 11 Marca 2013 PhosGuard jest obojętny i może pozostać w kubełku,ale z drugiej strony traci swoje właściwości,dlatego też zaleca się dawać mniejsze ilości i częściej wymieniać(po zmianie koloru poznasz kiedy go wymienić).
nabe Opublikowano 11 Marca 2013 #18 Opublikowano 11 Marca 2013 Skąpe oświetlenie może sprzyjać sinicom.
eljot Opublikowano 11 Marca 2013 #19 Opublikowano 11 Marca 2013 (po zmianie koloru poznasz kiedy go wymienić)Nic mi o tym nie wiadomo? u mnie ten absorber koloru nie zmienia. Chodzi ci o produkt sachem'a?.
chlodnica Opublikowano 11 Marca 2013 #20 Opublikowano 11 Marca 2013 tak o ten produkt,chociaż go nie używałem osobiście dużo o nim gdzieś czytałem...stąd mój post.
Rekomendowane odpowiedzi