Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Testy robimy przy świetle dziennym, (no może poza kh i gh gdzie liczymy kropelki) jak robiłeś krótko przed napisaniem tego posta, to ponownie są niemiarodajne ;)

Zalecam zrobić testy jutro o godz. 12, najpierw kranówkę potem wodę w akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No nawet mnie nie strasz...co teraz robić niech się więcej osób wypowie.

--

Testy robimy przy świetle dziennym, (no może poza kh i gh gdzie liczymy kropelki) jak robiłeś krótko przed napisaniem tego posta, to ponownie są niemiarodajne ;)

Zalecam zrobić testy jutro o godz. 12, najpierw kranówkę potem wodę w akwarium.

Rozumiem ze teraz kranówki nie robić dziś??

Rybki raczej na tamten świat się nie wybierają chętnie skały z glonów skubią i nawet jak pokrywę podniosę to wszystkie pod tafle podpływają,czy dodanie nurzańca mogło mieć wpływ na wodę?

Opublikowano

Być może jest to błędny odczyt tych testów. Zrób tak jak napisał kolega eljot. Zrób testy jutro jeszcze raz.

A tak na marginesie może po prostu coś się ruszyło z cyklem. Być może nic już rybkom się nie stanie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

A czy na no2 mogło mieć wpływ to ze(wczoraj jak filtr słabo chodził)z biologa usunąłem zeos i wstawiłem w jego miejsce tylko ceramikę?

Na wężykach które doprowadzają powietrze do kamyków jest taki jakiś biały osad łatwo go placami usunąć ale rybki te wężyki ciągle skubią co to jest?

Opublikowano

Mogło tak się zdarzyć, że przy grzebaniu w filtrze (tzn. wymianie złoża zasiedlonego przez bakterie), usunąłeś bakterie nitryfikacyjne odpowiedzialne za przerabianie NO2 w NO3. Tak jak radzili Koledzy powyżej, wykonaj pomiary w dniu jutrzejszym przy świetle dziennym (ale nie w miejscu nasłonecznionym) i sprawdź czy NO2 nie poszło w górę.

Jeśli chodzi o biały nalot na wężach to są to zapewne jakieś mikroorganizmy, kolonie bakterii itp. To normalne zjawisko na etapie dojrzewania zbiornika. Rybom nie zaszkodzi, więc to jest akurat namniejszy problem w Twojej sytuacji. Zdecydowanie bardziej bym się martwił cyklem azotowym.

Opublikowano
Mogło tak się zdarzyć, że przy grzebaniu w filtrze (tzn. wymianie złoża zasiedlonego przez bakterie), usunąłeś bakterie nitryfikacyjne odpowiedzialne za przerabianie NO2 w NO3. .

Raczej wątpię gdyż ta woda co była w kuble nie została usunięta kosze tez nie były wyjmowane usunąłem tylko zeos dałem w jego miejsce bio ceramika jak każdy radził i dolałem bakterii powiem tak zmieniłem położenie mechanika dałem go obok wylotu z biologa skierowałem wylot tak jak biolog w przednia środkową część szyby i rybki jak by ożyły pływają już nawet po połowie baniaka sporadycznie

--

Testy około godziny 10.30 akwarium.

no2-0,05

ph-7,6

no3- tu się waham miedzy 10 a 20

Kranówka-

ph-7,6

no2-miedzy 0,025 a 0,05

no3- o,5

Opublikowano

Czyli coś się zaczęło dziać z wodą najprawdopodobniej ruszył cykl. Szkoda że nie masz testu na NH3/4. Zobacz jeszcze jutro co będzie myślę o testach. Do wczoraj jak twierdziłeś w swoich testach nic nie było a dziś No2 sie ruszyło a i No3 też

Opublikowano
Raczej wątpię gdyż ta woda co była w kuble nie została usunięta kosze tez nie były wyjmowane usunąłem tylko zeos dałem w jego miejsce bio ceramika
Razem z zeosem usunąłeś część bakterii które się na nim osiedliły, więc mogło to zachwiać delikatną równowagę w świeżym baniaku. Na razie nic strasznego się nie dzieje (chyba że rośnie amoniak ?) zrób testy jutro, jeśli to początki cyklu to NO2 wzrośnie.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
    • Moje już ma 9 lat, nadal bez problemu, jedynie rys więcej Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka
    • Spoina raczej na wykończeniu. Skłaniałbym się ku zmianie zbiornika, zwłaszcza że to kontrowersyjny Wromak Przyklejać się nie opłaca.
    • Mniej niż 18 , tak naprawdę bałbym się zalewać już to akwarium.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.