firefighter1 Opublikowano 6 Lutego 2013 #11 Opublikowano 6 Lutego 2013 Bardzo estetycznie, tło (ciemne) bardzo wyostrzy baniak.
aarset Opublikowano 6 Lutego 2013 #12 Opublikowano 6 Lutego 2013 Witaj. Popieram Post-Mortem. Przykryj baniak, nie chodzi tu o pokrywę ale np. bezbarwna pleksi będzie dobrym wyborem. Będzie prawie niezauważalna, a lepiej zrobić tak niż tracić co jakiś czas rybę. Pleksi się nie sprawdzi, za jakiś czas zmatowieje. Jeżeli nie chcesz pokrywy, to albo korona, albo szyby nakrywowe.
czjakub Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor #13 Opublikowano 6 Lutego 2013 Właśnie wróciłem ze sklepu z testowym tłem. Niestety nigdzie nie znalazłem spienionego PCV i na szybciora udało mi się dorwać czarną, lekko matową płytę HDF, którą zamontowałem za akwarium (niestety ale jest lekkie lustro) Koszt takiej płyty o wymiarach 80x40 i 40x35 to łącznie 8zł w NOMI. Oczywiście instalując płytę przyszło mi do głowy przemeblowanie kamieni i tak też zrobiłem. Poniżej kilka fotek po aktualizacji wystroju: I krótki filmik (nie patrzcie na walory techniczne i estetyczne tej produkcji ):
pablojogi Opublikowano 6 Lutego 2013 #14 Opublikowano 6 Lutego 2013 Anubias jeszcze nie porośnięty glonem ale to kwestia czasu, powodzenia z malawi:-)
gregor Opublikowano 6 Lutego 2013 #15 Opublikowano 6 Lutego 2013 Pleksi się nie sprawdzi, za jakiś czas zmatowieje. Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.Miałem przykryty baniak przeźroczystą plexi przez 2 lata,i nie zmatowiała.
marek_z_81 Opublikowano 6 Lutego 2013 #16 Opublikowano 6 Lutego 2013 niestety ale jest lekkie lustro Na filmiku wygląda jakbyś miał lampę daleko w tyle, może spróbuj ja przsunąć troche do przodu.
czjakub Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor #17 Opublikowano 6 Lutego 2013 Na filmiku wygląda jakbyś miał lampę daleko w tyle, może spróbuj ja przsunąć troche do przodu. Lampa jest bardziej z przodu Faktycznie na filmiku wygląda to trochę inaczej - pewnie kwestia perspektywy.
firefighter1 Opublikowano 7 Lutego 2013 #18 Opublikowano 7 Lutego 2013 może spróbuj ja przsunąć troche do przodu chodzi Ci o oświetlenie bardziej frontowej szyby, żeby wyeliminować lustro? Ładnie z tłem wyszło, kaskada zniknęła i oko zawiesza się na środku akwa, fajnie. Cokolwiek za akwarium (tło) będzie lekkie lustro. Jedynie umieszczenie w środku to eliminuje.
krzysiek2301 Opublikowano 7 Lutego 2013 #19 Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam kolego ja też jestem początkującym malawistą. Bardzo fajne akwarium, podoba mi się koncepcja akwarium bez pokrywy z belką oświetleniową Nie wiem czy dobrze zauważyłem, ale po zmianie ustawienia kamienie chyba stoją na piasku. Jak będą pyśki podkopią je i konstrukcja runie. Pozdrawiam, Krzysiek
czjakub Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor #20 Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam kolego ja też jestem początkującym malawistą. Bardzo fajne akwarium, podoba mi się koncepcja akwarium bez pokrywy z belką oświetleniową Nie wiem czy dobrze zauważyłem, ale po zmianie ustawienia kamienie chyba stoją na piasku. Jak będą pyśki podkopią je i konstrukcja runie. Pozdrawiam, Krzysiek Kamienie dotykają styropianiu na dnie także bez obaw. Belka oświetleniowa fajna ale nie polecam lampy Diversa LED Intenso bo to dziadostwo jest (opis w dziale Testownia).
Rekomendowane odpowiedzi