Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dotychczas trzymałem harem saulosi w układzie. 3+5 w akwa 126 litrów, z co ważne spokojnymi względem siebie i pięknie wybarwionymi samcami. Wczoraj uruchomiłem im większa wanienkę 300 litrów z dużą ilością kryjówek, by samce nadal pozostały spokojne wobec siebie. Niestety jeden z samców całkowicie oszalał i gania wszystko co się. rusza, a szczególnie samca beta. Nie popuszcza samicom i delikatnie przepędza narybek(dokupiłem 11mlodych). Samiec alfa oczywiście dostał pięknych kolorów, a pozostałe dwa się wyśledzikowały. macie jakiś pomysł? Może go spróbować odseparować na trochę?

Opublikowano

Siema to jest normalne zmieniles im cale otoczenie wszystko zaczelo sie od nowa.

W starym baniaku panowal spokoj bo byly juz ustalone rewiry.

Poczekaj jeszcze troche

Opublikowano

Nie liczyłbym na więcej niż jednego dorosłego wybarwionego samca w tym litrażu. Powtarzana tu na forum jak mantra opinia o min. akwariach dla pyszczaków od 200-240l nie bierze się z naszego widzimisię.

Opublikowano
Nie liczyłbym na więcej niż jednego dorosłego wybarwionego samca w tym litrażu. Powtarzana tu na forum jak mantra opinia o min. akwariach dla pyszczaków od 200-240l nie bierze się z naszego widzimisię(.

czy przeczytałeś całego posta, czy może po zauważeniu 126 odpisałeś z automatu jak mantrę ile to nie trzeba basenów dla saulosi?

Temat poprawiłem ale w postach pobaw się sam (nie chodzi tylko o ogonki)

• 1 rok później...
Opublikowano

witam,

sprawa niestety wróciła, 2 miesiące temu kolejna przeprowadzka, tym razem do 375 litrów.

skłąd lekko się zwiększył,ale problemem jest jedynie saulosi. początkowe ganianki ustały i nawet byłem przekonany, że to koniec ustalania nowych rewirów. w zeszłym tygodniu jednak wyłowiłem pierwszą, nieżywą samicę. pomyślałem, że może starość (3 lata).

dziś wróciłem z 2 dniowego wyjazdu, gdzie ryby zostały same i dno pełne trucheł, wyjąłem 1 samca beta i 3 samice.

ponadgryzane, nie dostrzegłem szczególnych ran.

czy to normalne dla saulosi? mam jeszcze redy, maingano i aceiki i żadne z nich nigdy nie wykręciły mki takiego numeru - zero zabitych.

czy jest możliwe, że agresja rośnie z głodu?

czy jest możliwość, że ryby stają się agresywne gdy nie widzą domowników? (poprzednia jak pamieam też 'odeszła' podczas naszej nieobecności 2 dniowej)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Trzy dni temu do nowego (dojrzałego) zbiornika wpuściłem kilka młodziutkich maingano, kilka młodziutkich yellowków i kilka młodych saulosi. Wszystkie rybki rezolutnie sobie pływają ale... Jeden z saulosi (młody samiec pomalutku zaczyna się wybarwiać) jako jedyny przejawia agresję tj. goni po całym zbiorniku (240l) wszystko co żółte, nie daje spokoju pozostałym saulosi oraz yellowkom. W ogóle nie zaczepia maingano. Pływał spokojnie przez pierwsze dwa dni a od wczoraj jakby ochlał się jakiegoś szaleju. To moje pierwsze pyszczaki. Czy może zrobić krzywdę innym rybom? U żadnej innej ryby nie widzę najmniejszej agresji lecz ciągle muszą spieprzać przed tym samcem. Normalnie je sterroryzował, nie daje im chwili spokoju. Jak będzie tak dalej to chyba będę musiał się go pozbyć.

Opublikowano
Jak będzie tak dalej to chyba będę musiał się go pozbyć.

Nic Ci to nie da.Pozbedziesz sie "alfy" i w tym samym momencie "beta" zacznie robic to samo.

Tak juz jest i tego nie zmienisz.Walka i pokaz sily u "pyszczakow" byl, jest i bedzie.Tak ich natura.

Daj im troche czasu, a same ustala kto gdzie "rzadzi".Pozostaje Ci tylko mic nadzieje ze obedzie sie bez strat, aczkolwiek to tez jest niestety niewykluczone.