Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie z tego powodu nie będę trzymał ich razem.

Obsada to dalej temat otwarty. Żona ciśnie, żebym zmienił szybciej na malawi ale ja wolę poczekać i jeszcze poczytać.

Opublikowano

Nie wiem czy zastanawiałeś sie nad jedno gatunkowym akwa np Demasoni

Widziałem takowe akwarium u mojego kolegi sympatycznego i powiem ze zrobiło wrażenie Demonkow dałbym około 20szt

inna opcja

P. Demasoni z M. membe deep tez piękny układ

Opublikowano

Jednogatunkowe raczej nie wchodzi w grę. Demansoni i membe deep to podobna kolorystyka z wyjątkiem samic membe.

Jeżeli jednak już jesteśmy przy demansoni i membe deep to jaki układ sprawdził by się w tym zestawie?

Opublikowano

Demansoni są bardzo ładne ale ja nie wprawiony pewnie nie rozpoznam samca od samicy. Wyczytałem, że jest to trudne. Jest podobno sposób na stres, zestresować ryby i te, które wyblakną szybciej to samice, a jak się trafi jaki strachliwy samiec? :) ale przecież nie będę w sklepie ryb stresował bo nic mi nie sprzedadzą :D

Wydaje mi się, że:

-saulosi

-maingano

-yellow

to będzie to co bym chciał.

Opublikowano

To dobrze ze juz masz przyblizona obsade. Tobie ma się podobać.

Rozumie ze to będzie młodzież.

A teraz z innej beczki ,jak rozróżnisz samca maingano od samicy jest to dość trudne. U yellowka jest sprawa ciut prostsza ale nie łatwa. Także zakup po 10szt każdego a natura pokarze co dalej.

Opublikowano

No właśnie. Młodzież jak najbardziej. Po 10szt powiadasz. Dzisiaj widziałem w Gdańsku w jednym zoologicznym, mieli naprawdę duży wybór pyszczaków ale ceny to średnio 12zł sztuka. Przy saulosi problemu nie będzie i kupie samce i samice ale tutaj po 10szt to ponad 240zł z czego tak naprawdę nie wiadomo co będę miał.

Druga sprawa, to komu je potem oddam. Mieszkam na wsi i tutaj akwarystów nie ma poza mną. W zoologach tak chętnie nie przyjmują.

Opublikowano
Druga sprawa, to komu je potem oddam.

W zoologach tak chętnie nie przyjmują.

I tu jest odwieczny problem.

Faktycznie saulosi kup sobie od razu harem jaki Ci odpowiada. A z maingano i yellow to już loteria. Decyzja należy do Ciebie ile sztuk U nas na giełdzie KM nikt nie ma rybek które Ciebie interesują ??

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy, jako że moje Malawi już działa i dojrzewa, chciałem sprecyzować obsadę i liczę na jakieś porady.

Wstępna obsada miała być następująca:

1+3 saulosi

1+3 maingano

1+3 yellow.

Doszedłem do wniosku, że będą 2 kolory.

W związku, że w gorącej wodzie kąpany nie jestem postanowiłem prześledzić bazę ryb klubu.

W akwarium mam następujący wystrój

http://forum.klub-malawi.pl/attachment.php?attachmentid=2476&stc=1&d=1361722891

Jak widać klimat jednobarwny i o to mi chodziło.

Do celu.

Obsadę postanowiłem zredukować o yellow czyli zostają saulosi i maingano.

Co proponujecie jako 3 gatunek? Wolałbym coś o barwach czerwonych dla kontrastu z resztą obsady.