Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam na imię Arek i chcę się co nieco dowiedzieć o tym ciekawym biotopie jakim jest Malawi.

Mam akwarium 240L proste (120x40x50cm), póki co jest w nim roślinniak LT ale na początku przyszłego roku planuje zmiany na właśnie biotop Malawi.

Posted

Na początek zapoznaj się z FAQ - są tam wszystkie informacje jak założyć i pielęgnować akwarium z biotopem Malawi.

Posted

Dziękuje za informacje. Ciągle zbieram informacje na temat biotopu Malawi. Wiem jak założyć, jakie filtry, wkłady i światło. Artykuły czytam od kilku dni i moja wiedza się ciągle powiększa.

Pozdrawiam

• 2 months later...
Posted

W końcu zebrałem się w sobie i dziś już mam zalany baniak. Na razie ogólna chloroza bo zrobiłem konkretny restart swojego LT włącznie z filtrami więc standardowo chlor i czekanie na stabilizację.

Jak już woda zrobi się normalna zamieszczę zdjęcie swojego szkiełka aby się pochwalić:D

Posted

W końcu przedstawiam swój baniak.

Akwarium zalane 22.02.2013r.

240l 120x40x50cm

oświetlenie LED 20W kolor biały zimny

filtracja- unimax 500 wypełniony ceramiką.

-mechanik aquael circulator 1500 z gąbką

Dekoracje- łupek szarogłazowy 70kg

podłoże - piasek 0.8-2mm około 20kg

grzałka 100W z termostatem

Planowana obsada:

1+3 pseudotropheus saulosi

1+3 melanochromis cyaneorhabdos

1+3 labidochromis caeruleus

Parametry wody na dziś dzień:

GH-16

KH-12

NO2-0

NO3-0

pH- 7.5 ( będzie korekta na pH 8 sodą oczyszczoną )

Temperatura 26 stopni.

Oto mój zbiorniczek. Mały bo mały ale mój :D

Pierwotniaki z racji młodości.

http://forum.klub-malawi.pl/attachment.php?attachmentid=2476&stc=1&d=1361722891

post-13031-14695713723609_thumb.jpg

Posted

W dniu dzisiejszym zawitały u mnie rybki. Moja obsada to:

6x saulosi

6x maingano

Nie mam w planach nic dokupować bo tak jak jest jest ok. Rybki są malutkie z wyjątkiem jednego saulosi, który jest najprawdopodobniej samcem.

Ryby wpuściłem po 1.5 tygodniu po zalaniu z racji, że codziennie mierzyłem NO2 i NO3 a przez ostatnie dni NH3. Parametry NH3 i NO2 niewykrywalne a NO3 ładnie urosło. Dodam, że kubeł pracował wcześniej w innym akwarium.

Na wloty do kubła dałem gąbkowe prefiltry. Na razie nie planuje montować prefiltrów narurowych ale może kiedyś?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.