Skocz do zawartości

Czy moge wyłączac filtr wewnętrzny ????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

nie wiem czy to nie glupie pytanie ale jestem poczatkujacym akwarysta i nurtuje mnie pytanie czy moge wylaczac na noc filtr wewnetrzny Fan 2 ? mam ustawiony wylacznik czasowy i o 22:00 wylacza mi sie ten filter i wlacza sie o godzinie 9:00. Oprócz tego mam tez filtr kaskadowy który idzie 24h/dobę oraz napowietrzacz ktory dziala od 9:00 -22:00. akwa mam o wymiarach 100x40x45h z pyszczakami. Moje pytanie to czy moge wylaczac ten filtr tak jak to robie do tej pory bo slyszalem ze podobno bakterie ktore tworza sie w filtrze obumieraja po paru godzinach. Wolę zapytac niz potem zalowac, przepraszam jezeli to jest dla kogos oczywisty i glupi temat ale ja jestem poprostu ciekawy, prosze o odpowiedzi , dzieki :?:

Opublikowano

Pytanie tylko po co :?: Rybom w spaniu na pewno to nie przeszkadza :wink: , prądu za dużo też nie oszczędzisz, hałasu filtry wewnętrzne nie robią nie wiadomo jakiego, więc po co go wyłączać na te parę godzin :?:

Pamiętaj, że (zwłaszcza) jeśli nie masz roślin, w nocy możesz mieć w akwarium deficyt tlenu- w takim przypadku łatwo o przyduchę i problemy.

Poza tym kaskada nie zapewni wystarczającej filtracji biologicznej, wiec każda bakteria w akwa jest na miarę złota :wink: . Niech już sobie ten filterek pracuje całą dobę, nie zaszkodzi, a na pewno pomoże.

Opublikowano

chodzilo mi raczej o halas i o te bakterie na ktore mi nie odpisales , moje pytanie brzmialo czy to prawda ze w filtrach zewn tworza sie bakterie i jesli bym wylaczyl go na 12 godzin to one wyginą i rano jak sie filterek zalaczy to wyrzuci martwe bakterie do wody?? na takie pytanie chcialem miec odpowiedz bo to ze filterek pomoze a nie zaszkodzi to nawet ja jako poczatkujacy akwarysta wiem :P ale dzieki za info, pozdrawiam

Opublikowano

w filtrach wewnetrznych mialo byc a nie zewnetrznych(a tak wogole to one chyba tworza sie we wszystkich filtrach) :) ale zeby nie bylo niedomowien w poprzedniej mojej wypowiedzi chodzio mi o wewnetrzne.poprostu pomyłka

Opublikowano

Owszem odpowiedziałem :wink: . Przy takiej filtracji każda bakteria jest na wagę złota. Jeśli filtry nie będą chodzi cały czas, nie będzie szansy, żeby wytworzyła się jakakolwiek równowaga biologiczna. Nie jest możliwe, żeby w ciągu 12 godzin bakterie namnożyły się do tego stopnia, że będzie to prowadziło do jakiegokolwiek oczyszczania wody.

A dokładniej na Twoje pytanie. Nie tyle o martwe bakterie bym się martwił, a o to, że w wyłączonym filtrze, bez dostępu tlenu cała materia organiczna zwyczajnie zacznie gnić, może również wydzielić się siarkowodór, szkodliwy, śmierdzący gaz. Jedynym skutecznym rozwiązaniem, zapobiegającym temu zjawisku podczas przerwy w pracy filtra jest jego wyczyszczenie, a jeśli trzeba by to robić co wieczór, to chyba przyznasz, że wygodniej jest zostawić włączony filtr.

P.S. Jeśli Twój filtr głośno chodzi, to prędzej zastanowiłbym się, czy z nim wszystko w porządku- porządnie wyczyść, nasmaruj, a jeśli to nie pomoże, pomyśl o czymś bardziej udanym od AquaEl'owskich Fanów :wink:

Opublikowano

No taką odpowiedz to rozumiem :) dzieki za informacje w takim razie bede zostawial filterki powlaczane caly czas.pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Teoretycznie racaj, ale filterek czasami potrafi i nawet pisak "przesypac" wiec moze i rybcie przesatwic, wlasnie testuje weipro2500 w 375l. 1,5m dlugim, uzywał ktoś tego filtra rozkręconego w maksa?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.