Skocz do zawartości

Zielenice czy sinice ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałam sporo tematów z tym związanych, ale nadal nie jestem pewna czy to sinice ? Na szybie widać takie jakby niteczki, tworzą się bardzo szybko, bo wczoraj wycierałam szybę i dziś znowu są. Gdy przecieram szybę ręcznikiem kuchennym to zostaje na nim taki czarny nalot jakby.

Glony na piasku nie są takie glutowate. Ryby sobie je skubią.Jak widać ( mam nadzieję ) na zdjęciach te glony tak jakby wrastają wgłąb piasku. Gdy je przemieszam to i tak po paru godzinach znowu porastają piasek. Okrzemki jakoś znoszę, ale te mnie drażnią. Jak się ich pozbyć ?

Akwarium 1,5 miesiąca od zalania. 120x40x50. Świetlówki jakieś zwykłe jak w standardowych pokrywach, 2x30W. Pokrywa wyklejona folią odbłyskową. Świecę ok. 12-14 godz. 2 rośliny, ryby od 2 tygodni. Parametry w normie.

post-12548-14695713774855_thumb.jpg

post-12548-14695713775476_thumb.jpg

Opublikowano

No proszę, takiej odpowiedzi nigdzie nie znalazłam. Jutro kupię test i sprawdzę fosforany. Zgłoszę się z wynikami po dalszą pomoc lekarska :)

Bardzo dziękuję :)

Opublikowano

Na piasku generalnie występują sinice :( i na sinice mi to niestety wygląda. Pomiary zweryfikują teorię.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Podaj jeszcze wartość NO3 jeżeli możesz. Niskie NO3 i wysokie PO4 niestety powoduje wysyp sinic. W łatwy sposób można się ich pozbyć wyłączając na kilka dni oświetlenie i przykrywając akwarium np. dużym ręcznikiem/kocem. Jednak lepiej zwalczyć przyczynę nie skutek ;) stosując np. JBL PHOSEX który to usuwa fosforany.

Pzdr.

Opublikowano

No właśnie mam niskie NO3, bo co mierzę to tak 10, góra 15. Może rzadziej podmieniać wodę ? Teraz podmieniam co tydzień ok. 15 %.

Właśnie chodzi mi o to, żeby zwalczyć przyczynę, bo naczytałam się o tym zaciemnianiu, ale często to był tylko półśrodek, bo one znowu wracały :(

Opublikowano
kupić absorber fosforanów[/url].

Czyli założyć z góry, że mam za wysokie PO4 ? A co tak podnosi zawartośc tego związku w wodzie ?