Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie.

Zainspirowany tłem zrobionym w ten sposób:

http://www.ciklider.se/forum/index.php?topic=2385.0

na 100% już to widzieliście :)

Postanowiłem zrobić coś takiego samemu. Mam skład kamieni ozdobnym pod nosem, z łupkami nie ma problemu.

Pierwsza rzecz, która mnie niepokoi to waga takiego tła.Tło 120x50 cm, zamierzam przykleić łupki silikonem czarnym do styropianu i włożyć to do akwarium. Tylko, że to lekkie nie będzie i mam obawy o akwarium,

Czy ktoś z Was miał doświadczenia z tego typu robionymi tłami? Czy nie jest to zbyt niebezpieczne?

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Tomek

Posted

to tło jest bez znaczenia jesli chodzi o wagę... ja mam w akwarium 140kg granitu i to stojącego na szybie, która leży na stelażu o oknach 60x73cm i nic się nie dzieje... ;) ponadto takie płyty łupka (60x40cm) mam wstawione i oparte centralnie o tylną szybę i na spokojnie...

jak na filmie:

• Dziękuję 1
Posted

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Czuje się uspokojony :) Jutro niedziela, ale składzik z kamykami jest otwarty, jadę kupić łupek czarny (0,90 zł/kg) zobaczę ile wyjdzie mi kilogramów i dam znać.

Planuję kleić to silikonem czarnym do styropianu 2 x po 60 na 50 cm i skleić to do kupy już w akwarium (120x40x50).

--

Materiał przywieziony, teraz kupe roboty z czyszczeniem. Na całe tło powinno wystarczyć ok. 30 kg łupka czarnego.

Podpowiedzcie mi jeszcze w jaki sposób "odkazić" kamienie żeby nie zrobiły krzywdy w akwarium rybkom. Czy wystarczy kąpiel we wrzątku?

Pozdrawiam, Tomek