Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tez mam identyczne swedeny :) Latwo je odroznic od zwyklych red top, widac po jakosci ryb, natomiast trudniej wybarwic by byly jak u pana F.

Niestety zarówno malawian jak i inne hodowle w Polsce ktore posiadaja te ryby sami do konca nie wiedza czym karmic by uzyskac efekt jak na slowacji(tajemnica handlowa) .

Dla mnie zwyklego akwarysty takie tajemnice zywieniowe to glupota i jezeli nie uzyskam barw z filmiku(bo nie wiem jaka dokladnie diete stosowac) po co mi trzymac te ryby? zniecheci to tez innych i z hitu beda mitem bo nikt nie bedzie chcial kupowac i trzymac ryb ktore mimo bogatej diety w karotenoidy sa bure.

A jezeli kupujesz mlode i sa czerwone a za jakis czas pomaranczowe to brakuje im odpowiednio dobranych skladnikow powodujacych intensywnosc tej barwy i tyle.

Opublikowano

Ja bym się podsunął w ocenie nawet dalej. Jeśli jest tak jak piszesz to dla mnie to zwykle oszustwo. To tak jakby sprzedawać zwykle sauloski które po kapeli w odpowiednich środkach chemicznych czy podaniu jakiegoś magicznego jedzenia zdobią się zielone. Co mi po tym, że mam ryby w super oryginalnym kolorze jeśli ich ubarwienie jest nie naturalne i w dodatku nie mogę go sam uzyskać...

Nie chciałem marudzić ale brakuje mi tutaj choć jednego głosu mówiącego: "hej, ja mam czerwone hongi i nie musiałem robić żadnych cudów żywieniowych".

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Cytat:

Jak często podajecie oczlik i artemie ?

w ogóle.

Może tu tkwi sekret? Z tego co wiem to Fuliera wszystkie ryby dostają żywą artemie w dużej ilości.

Opublikowano
Cytat:

Jak często podajecie oczlik i artemie ?

Może tu tkwi sekret? Z tego co wiem to Fuliera wszystkie ryby dostają żywą artemie w dużej ilości.

to moze jego swedeny sa miesozercami;), ja podawalem przez 4 miesiace oczlika raz w tygodniu do 2x max ze wzgledu na demasoni . Rozmawialem tez z pewnym hodowca sprzedajacym te rybki zapewnia mnie ze sa takiej barwy jak slowackie , jako glowne danie podaje Dainichi Cichlid Color FX Sinking i uzupelnia 2-3x w tygodniu artemia.