Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Umówmy się, ze Fuljer nie napisał o tych 4 paskach ;) i standard jest Made in elozox, ładny standard ale jednak bardzo subiektywny. Swoją droga ryba z pierwszego filmiku jest niesamowicie czerwona i myślę, ze jednak pojechana sterydami i żadne potomstwo od niej nie osiągnie aż tak intensywnej barwy. Obym sie mylił. Natomiast drugi z filmików poza niewątpliwą urodą rybek jednak gra światłem i przy oświetleniu bardziej kompromisowym ryba nie będzie aż tak wyglądała. Chyba że ktoś chce takie dziwne światło i będzie miał same Hongi to moze to tak wyglądac i u niego pod warunkiem że dzieciaki odziedziczą to po rodzicach. Komercja jest strasznym degragatorem ludzkiej uczciwości a ja osobiście jestem bardzo na to uczulony po zgonach chwilowo pięknych ramirezów, prętników czy widoku przeźroczek indyjskich po wydaleniu barwnika.

Opublikowano

W ramach ciekawostki chcialem tylko zasygnalizowac , ze za odmiana röd hongi czy jak ktos woli hongi sweden kryje sie tajemniczy , legendarny hodowca o imieniu Christoffer z Hasselby.Byl on szwedzkim "pionierem" jezeli chodzi o hodowle ryb Malawi.Z hongami zaczynal od grupy WF .Poprzez odpowiednie zywienie ,selekcje i metodyczne dzialanie poparte wiedza , doprowadzil do tego , ze o jego rybach mowi sie do dnia dzisiejszego i sa niedoscignionym idealem.

Ryby te , cechowal specialny balans ubarwienia , gdzie blekit nieba kontrastowal z krwistym szkarlatem a calosc dopelnialy czarne jak sadza "pregi".Jego ryby wyroznialy sie rowniez pieknymi proporcionalnymi ksztaltami. Byl to jego "hit" eksportowy.Ryby na rynku niemieckim osiagaly kosmiczne ceny.

Tyle mowi legenda... ale sa jeszcze ludzie ktorzy to pamietaja ...

:)

  • Dziękuję 3
Opublikowano

Niech więc nam się narodzi nowy Christoffer z Hasselby np. tejemniczy elozox z Warszawy ;) i niech jego ryby również cechuje błękit nieba z krwistym szkarłatem i czterema czarnymi jak sadza pręgami a pozostałe niech zanikają jak znika we mgle piękna odziana w zwiewną sukienkę dziewczyna na kwiecistej łące ;) ... tyle żeby ceny nie były kosmiczne jeno przystępne ;).


Tak na poważnie to ja nie kwestionuje tego, że ludzie którzy maja wiedzę pomysł i warunki są w stanie odpowiednio kierując selekcję dojśc do wspaniałych wyników ( chyba jednak nie takich jak Hongi na pierwszym filmie bo tam wietrze farmakologie ;) ), jednak najczesciej ta wspaniałosć pozostaje tylko u dzieci z ich reproduktorów. Inaczej ryby Christoffera z Hasselby nie osiagały by cen kosmicznych bo rynek zalałoby potomstwo innych hodowców.


Osobiscie jednak gdyby ktoś dał mi możliwość wyboru i oferował najpiekniejsze na świecie Hongi po dojściu z nimi do ideału by Christoffer lub niepozorne nie opisane jeszcze odłowowe Labidochromis sp gigas Mbamba Bay tym razem dwuplciowo, to walę jak w dym w te drugie, choć były niejednorodne barwowo i kształtowo i paskowo ;). Tajemnice i możność poznania ryby nieznanej w konfrontacji z pielegnowaniem ryby wytworzonej w ten czy inny sposób przez człowieka jest dla mnie czymś takiem jak konfrontacja pobytu w hotelu pięciogwiazdkowym na wyspie Bali w opcji all inclusive w porównaniu z wycieczką nad jezioro Malawi, gdzie mieszkałbym kątem u jakiegoś malawijskiego pracownika stacji odłowowej mającego doświadczenie w nurkowaniu w naszym akwenie i dodatkowy akwalung . Oczywiscie chocby gryzły mnie po tyłku insekty ;) a do żarcia wpadały muchy :rolleyes: i tak wybrałbym to drugie :mrgreen:

Opublikowano

Ksiazkowy? ten osobnik jest wysokiej jakosci sewenkiem.Jezeli chodzi o pregi(5 zanikajaca) ,budowa ok, co innego o top i glebi o ktorej glowny temat(jest gleboka jednak to pomarancz) zgaduje ze to 6-7cm osobnik.

Harismi za bardzo wglebiasz sie w moje uwagi wzgledem sztuczno barwionych ryb( ten sweden z filmu to przyklad ,zwroc uwage wylacznie na pregi )).Pragne przedstawic odmiany hong powstalych z dzikiej formy ale skupiam uwage na pewien proces selekcjonowania.Dla tego pokazalem zwyklego red top na zdjeciu(wklejcie mi ladniejsza rybe tego gatunku bez wspomnianych prze ze mnie proporcji , chetnie podyskutuje.

Natomiast jest to pewna norma jak u blondyny zielone czy niebieskie oczy.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rysunek na glowie o ktorym piszesz to pewne proporcje o ktorych ja komunikuje. Podobny wzor z grubymi 2 nieprzerywanymi liniami bywa zawsze u osobnikow opisywanych prze zemnie .Poniewaz zwykle ryby dobrej jakosci maja 2 pregi na lbie(pomijajac reszte o ktorej pisalem).

Swedeny sa dla mnie idealne pod tym wzgledem,jak i w budowie. Gorzej tylko z napelnieniem ich blekitem a co najgorsza czerwonym glebokim deseniem.

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

dawno nie bylem na forum, zagladam i czytam wywody o wzorcu hongi....

smiech na sali, moze trzeba opisac standardy i robic konkursy jak np. ryb piekniczkowatych


demasoni z jedna pręga niesymetryczna o 0,05mm dyskwalifikacja...

Opublikowano

No niestety, standardy pysiów powoli się rozpowszechniają - np. aulona firefish już się dzieli na kilka standardów np. ice fire, dragon fire itp... Trochę to gupikami zalatuje ;)

Opublikowano
dawno nie bylem na forum, zagladam i czytam wywody o wzorcu hongi....

smiech na sali, moze trzeba opisac standardy i robic konkursy jak np. ryb piekniczkowatych


demasoni z jedna pręga niesymetryczna o 0,05mm dyskwalifikacja...



Gdy ktoś raz obejrzy odłów powinien być wyleczony ze standardów. Niestety faktem jest, że powstaje kategoria Ryby okołomalawijskie ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.