Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, dziś w nocy obudził mnie dźwięk chlapiącej wody dochodzący z mojego akwarium.. Zerwałem się z łóżka i patrze co się dzieje.. Całe szczęście, że woda nigdzie się nie wylewała.. Oglądnąłem wszystko i zauważyłem ze w rurce zasysającej jest dużo powietrza i stąd ten odgłos chlapania więc podpompowałem ręcznie wodę do filtra i problem tak jak by ucichł..

Skąd mogło dostać się powietrze do filtra skoro cały czas był pełny ? Mogło to być spowodowane obniżeniem się poziomu wody w akwarium a przez to dostanie się powietrza do obiegu ?

Do tego wszystkiego jeszcze z filtra dochodzi głoś tak jak by ktoś płukał piasek w garczku.. Co to może być ?

Otworzyłem filtr i wszystko wygląda jak nowe, czyściutko itp itd..

Posted
Skąd mogło dostać się powietrze do filtra skoro cały czas był pełny ? Mogło to być spowodowane obniżeniem się poziomu wody w akwarium a przez to dostanie się powietrza do obiegu ?

Tak

Do tego wszystkiego jeszcze z filtra dochodzi głoś tak jak by ktoś płukał piasek w garczku.. Co to może być ?

Musisz go dobrze odpowietrzyć.

Posted

Z mojego doświadczenia z tym filtrem doradztwo ci wymienić to ruchome położenie do rurki wlotowej na stale. Podejmij pod to rurkę przedłużania i tyle. U mnie przez to słabo szczelne połączenie też się zapowietrzal.

Posted
Z mojego doświadczenia z tym filtrem doradztwo ci wymienić to ruchome położenie do rurki wlotowej na stale. Podejmij pod to rurkę przedłużania i tyle.

Miałem ten filtr i próbuję sobie uzmysłowić o czym piszesz, jednak pomijając polski język i że to trudna język, to i tak nic nie rozumiem. ;)

Posted

No bo kurde jakoś samo się tak napisało :)

Chodzi mi konkretnie o to, że od kolanka na rurkę wlotową nasuwany jest element do którego można podłączyć skimmer. Wg mnie za luźno ten element lata :) i zastąpiłem go zwykłą rurką z kompletu, której używamy do przedłużenia rurki wlotowej :)

Teraz kapiszi? :D

Posted

ależ ten skimmer działał mi wyśminicie jak wyymyśliłem co chińczycy mieli na myśli w temacie jego instalacji.... za chiny bym z niego nie rezygnował - a wcale nie zapowietrzał filtra ;)

Posted
element do którego można podłączyć skimmer. Wg mnie za luźno ten element lata :)

Ten element jest luzny, dlatego aby caly czas byl na powierzchni, wraz ze zmieniajacym sie poziomem wody.:P

IMO powinienes filtr dobrze odpowietrzyc np. kilkakrotnie porzadnie nim potrzasajac.

Czy kiedy woda wchodzi przez skimmer jest cicho czy tez moze slychac "siorbanie"?

Posted

nie chodzi o skimmer bo wiem jak on działa tylko o ten dwojnik który można albo zastępca bez skimmer albo do tego podłączyć kolano ze skimmerem. no nie umiem wam tego opisać

Posted