Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Jestem tu nowy. Dopiero planuje założenie akwarium 240l i szukam taniego i dobrego miejsca (Siedlce-okolice, woj. mazowieckie) gdzie mogę kupić piasek kwarcowy i tu się zaczyna problem bo nie wiem co wybrać. Wapień, tłuczek czy piaskowiec. Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru i namiarów.

Posted

Poza tym to ma byc twoje akwarium a nie masze. My ci go bie urzadzimy. To tobie ma sie podobac. My mozemy powiedziec czy dany material sie ewentualnie nadaje do akwa lub pomozemy w doborze obsady. Ale proszenie o urzadzenie zbiornika? Ech.....

Posted
Poza tym to ma byc twoje akwarium a nie masze. My ci go bie urzadzimy. To tobie ma sie podobac. My mozemy powiedziec czy dany material sie ewentualnie nadaje do akwa lub pomożemy w doborze obsady. Ale proszenie o urządzenie zbiornika? Ech.....

Kolego waszek, gdzie tu jest napisane o urządzeniu akwarium, gdzie jest ta prośba o pomoc ? Bo albo ja nie umiem czytac albo Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Nie pamietasz jakie byly Twoje początki i jakie zadawałeś pytania? Szybko urosłeś i umiesz krytykowac i wyśmiewać... Twoje Ech...

Pisaek kwarcowy najtaniej i wiekszosc z nas ma ten z marketow(castorama, obi) kwarcowy bydowlany 25kg/8zl Co do kamieni to nawet mozesz wlozyc nawet otoczaki Powiem tak mialem w jednym kiedys kamienie piaskowca i mi sie podobalo

Posted

Wielkie dzięki meszek za podpowiedź. Znalazłem w sieci wapień muszlowy. Czy będzie pasował do piasku kwarcowego? Mam w planie hodować pyszczaki. Czy taki wapień nawiązuje do ich środowiska naturalnego i czy im nie zaszkodzi?

Posted

De gustibus non est disputandum.

To Tobie ma sie podobac, powiem tylko ze wapien muszlowy w j.Malawi nie wystepuje i bedzie wygladal nienaturalnie IMO.

Posted

W Warszawie w castoramie 25kg piasku kwarcowego dekoracyjnego o granulacji 1mm kreistel

kosztuje ok 6zł 70gr a kamienie kupisz w składach budowlanych, kamieniarskich i ogrodniczych... pierwszy post napisałeś tak jakby ci chodziło o jakiś żwir z tłucznia czy piaskowca lub wapienny pył. Jedno przechodziło w drugie bez zaznaczenia o jaką formę występowania ci chodzi, więc było trochę nie "gramotnie" :) poza tym reszta info tak jak powyżej napisał kol. Meszek

Posted

Kupiłem wczoraj Łupek serycytowy w hurtowni ogrodniczej.W niektórych miejscach ma nalot koloru rdzawego. Jak go przygotować i czy on się wgl nadaje żeby umieścić go w moim akwarium?

--

maciek_wawa sam sobie wsyp ten piasek z castoramy. Kupiłem to i się nie nadaje wygląda jak żwir. Super mi naprawdę pomogłeś.