Skocz do zawartości

Pomoc przy zakładaniu akwarium 120l pyszczaki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plan mam taki. Akwarium 120l i pyszczaki. Bardzo mi się podobają.

I teraz mam do Was koledzy pytanie. Będę wdzięczny za konkretne wskazówki

1. Jaki podłoże ? Czytałem, że piasek kwarcowy, czy coś pod ?

2. Jaki rośliny - jeśli w ogóle ?

3. Ile rybek można by wpuścić i jakie gatunki pyszczaków polecacie - bezkonfliktowe ?

4. Ile samców i ile samic z gatunku ? Czytałem, że najlepsza opcja do takiego akwarium to jeden gatunek - Saulosi ?

5. Ile wcześniej trzeba przygotować akwarium żeby wpuścić pyszczaki ?

6. Czy trzeba wcześniej dodawać jakieś bakterie itp ?

7. Jakie Ph wymagane żeby rybki miały się dobrze, do tego jakie specjalne mają wymagania ?

8. Jakie tło proponujecie na tył akwarium - niebieskie, czarne a może bez tła lub inne ? - strukturalne średnio mi się podoba.

z góry bardzo dziękuję

Opublikowano

1.piasek kwarcowy/budowlany/plazowy

2.kryptokoryna lub valisneria

3.saulosi 1+3/4/5

4. j.w

5.akwarium jest gotowe, gdy cykl azotowy sie ustabilizuje

6.tak

7.7,6-8

8.folia oracal

FFAAQQQQQQQQQQ

Opublikowano

Kolego piasek na dno kup jakies piaskowce albo wapien zeby ph bylo mocno zasadowe i ryby puszczaj ale w takim akwa to tylko jeden gatunek kup yelowki albo soulosy

Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Yellowy wogóle nie pasują do takiego akwa(za małe a ryby za duże). Jedynie mały haremik saulosi 1:3-4 max.Ps sprawdź parametry wody kranowej może jest ona zasadowa i nie będzie jej trzebało podnosić przez wapienie itp.Imho wapienie(błagam nie filipińskie-wyglądają kiczowato)Duże bryły na dno piach pysie lubią kopać rośliny są zbędne...[kwestia gustu :D/] Akwa musi dojrzeć przez okres od 3-5tyg pozdrawiam

Opublikowano

Mam u siebie czarny żwirek bazaltowy, granulacja 1-3 mm nie denerwuje się dzięki temu za każdym razem gdy piasek rysował mi szyby przy czyszczeniu - cena 1,50 za kg /10 kg powinno Ci wystarczyć, oto link do aukcji http://allegro.pl/zwirek-czarny-egzotyczny-naturalny-jak-bazaltowy-i2528037538.html

Kamienie kup zwykłe wapienie na składzie, też maja troszkę dziur i są o wiele tańsze niż "filipiński" i moim zdaniem ładniejsze, lub serpentynit.Tło czarna folia, lub jeśli masz czas i zacięcie to styropian na tylna szybę od zewnątrz w którym opalarką wytopisz kształty i pomaluj czarnym spray-em środkiem do konserwacji podwozi w samochodach, ładnie nadpali styropian i można posypać lekko piaskiem który przyklei się bez problemu :)

Oświetlenie power glo, rośliny same urosną = glony :)

Przy tej wielkości akwarium to chyba tylko saulosi, lub równie ładne i nieduże demasoni.

Opublikowano

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc. Poczytałem sobie FAQ i naprawdę dużo się dowiedziałem.

Pytanie mam o sam zbiornik.

Do wyboru 3 opcje.

1. http://allegro.pl/zestaw-aquael-pearl-112l-prosty-full-wypos-i2484017950.html

ma filtr biologiczny - 3 koszyki filtracyjne.

2. http://allegro.pl/zestaw-aqua-nova-nt-620t-z-gietym-szklem-125l-i2497447291.html

3. http://allegro.pl/aquael-zestaw-brillux-80-profil-t5-2x-24w-102l-i2491308131.html

czy zarówno do pierwszej jak, drugiej jak i 3 opcji potrzebny będzie filtr zewnętrzny ?

Opublikowano

Zbiornik numer 2 odpada od razu - jest za wysoki , pyszczak zajmuje terytorium przy dnie wiec liczy się powierzchnia owego.

Zbiornik numer 3 wyposażony w pompę ciśnieniową, przy pyśkach wydaje mi się, że będzie się dość szybko zaśmiecać oraz cena zestawu wysoka pewnie ze względu na ta właśnie pompę.

Wybrałbym tańszy zestaw numer 1 i dokupił do niego filtr wewnętrzny a ten przepływowy w zestawie zasypać ceramiką i dodać bakterie biodigest.

Opublikowano

Czyli zewnętrznego już nie kupować ?

Wystarczyłoby to co zaproponowałeś ?

I jeszcze jedno pytanie mam: w oprawie są świetlówki 2x24W T5.

Czy można kupić świetlówki, które będą podkreślały kolor niebieski ?

Opublikowano

IMO ten już zamontowany wystarczy jako biolog w takim akwarium-ale to tylko moje zdanie :) Zbadasz parametry wody gdy akwarium już dojrzeje i wprowadzisz bakterie to będziesz wiedział czy biolog się sprawuje.

Najlepsze na rynku są świetlówki Hagen Power-Glo, uwydatniają kolory w szczególności czerwone i pochodne oraz w mniejszym stopniu niebieski.

Sylvania Aquastar daje taką lekko niebieską poświatę.

Daj power-glo do tyłu a aquastar do przodu, ewentualnie na odwrót jak będzie Ci się bardziej podobało :) Podejrzewam że te zamontowane będą kiepskie i raczej roślinne o barwie światła dziennego, jeśli jest możliwość zrezygnuj z nich i weź rabat.

Jak wyżej to tylko moje zdanie, może ktoś ma inne pomysły :)?

Na YouTube znajdziesz filmy pokazujące rożne rodzaje oświetlenia, na forum jest taki temat.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.