Jump to content

Nowe akwa 450l. (150x50x60h)

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Szczesliwie dla mnie, po dlugich debatach i rozmowach z malzonka dostalem zielone swiatlo na wiekszy zbiornik 450L - obecnie mialem 144 i 200l.)

Zastanawiam sie teraz nad doborem i zestawieniem obsady w nowym zbiorniku.

w 200l mialem 7 redow, 7 rdzawych i 4 maingano wszystkie w 200 litrach to mlode rybcie.

ze 144 zostaly mi saulosi w ilosci 7 sztuk doroslych i 4 socolofi uratowane od znajomego, ktory chcial je puscic z woda w wc - szczesliwie znalazlem sie i postanowilem ze przygarne te rybcie i uratuje im zywot, dlatego zywie jakies tam uczucie takze do tych 4 sztuk socolofi)

tak wiec bardzo prosze o pomoc w zestawieniu w miare poprawnie tych ryb, zywieniowo beda raczej pasowaly do siebie, pytam o ilosc jak ustawic na ten czas.

nowe akwarium wystartuje jakos w lipcu.

bardzo prosze o porade.

pozdrawiam serdecznie

paweł

I u starszych rdzawych nie bedzie to proste;)

Dla wprawnego oka pozostaje badanie otworow plciowych lub obserwacja pletwy brzusznej. U samcow jest ona bardziej "ostra".

nie wiem dlaczego, ale spacje mi sie nie wstawiaja wszędzie :/

zapewniam, ze znam polska ortografie ;)

• Dziękuję 1

ciesze sie ze przez sito przeszly i moge wreszcie "legalnie" red redki :)

zastanawiam sie jednak aby dorzucic saulosi a pozbyc sie maingano?

i wtedy by byly tak jak Perez zalecal

- rdzawy

- red-red

- saulosi

To z socolofi rezygnujesz?

Ja bym dorzucił jeszcze jakiegoś pasiaka, np.C.axelrodi lub C.afra jalo reef/C.afra Likoma.

tzn jesli moge to jasne ze chcialbym te socolofi zatrzymac. co do saulosow to mam wielki sentyment, gdyz ma je juz ok 4 lat dlatego jestem w stanie calkowicie wybyc z maingano i zeby zostalo tak jak napisalem w poprzednim poscie z tymi 4 socolofi i zamknaac obsade :)

Witaj,

Mam mały problem z Saulosi. Kupiłem je w styczniu, samiec się wybarwia , prócz tego są jeszcze 3 samiczki. Skoro masz duże doświadczenie z saulosi zerknij do galerii, wrzuciłem tam zdjęcia wybarwiającego się samca w kategorii "niezidentyfikowane". Te rybki miały być membe deep, (kupiłem dziesięć szt. i okazało się, że nie wszystkie na membe wyrastają). Chcę pozbyć się saulosi, ponieważ z membe mogą się krzyżować. Jeśli uznasz, że to zdrowe i prawdziwe saulosi, chętnie Ci je odstąpię. Mieszkam koło Świeradowa, więc od Jeleniej rzut beretem :)

Maingano miałem, są piękne, ale przeraziło mnie to jak szybko się rozmnażają. Jak na mój gust za szybko zarybiały akwarium.

• Dziękuję 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Witajcie, po 6 tygodniach od zarybienia, wszystko w jak najlepszym porządku, rybki rosną i póki co mają się bardzo dobrze Wśród Chindongo Saulosi zaczynają się wybarwiać 2 samce, a przynajmniej tak mi się wydaje 🤔 Pozdrawiam.   20241008_213134.mp4    
    • Prowadziło się kiedyś szkło z pyszczakami ale sporo uciekło z głowy a może i się pozmieniało  Na dniach postaram się ogarnąć temat i wrzucę fotkę, może nawet nowej aranżacji na sucho 
    • Dzięki, starałem się.    Rozmowa w kamieniołomie: - Kierowniku, to po ile te kamienie? - A ile załadowałeś?  - Pełen bagażnik, kilka dużych na siedzeniach i wiadro małych z przodu.   - No to dycha.  - A można kartą?  - Można, ale zapłacisz dodatkowo VAT.  - OK. - I bank mnie skasuje za transakcję. - No to dolicz do całości. - I głodny jestem, nie chce mi się tego teraz ogarniać. Możesz podrzuć tą dychę przy okazji?  - OK.  Kamienie nie są tak szare jak tło, ale jednolite i powinny zarosnąć, no i kształty mi się podobają a faktura pasuje do tła o wiele lepiej niż otoczaki z plaży. Teraz muszą tylko ciut wyschnąć żebym je obmiótł z syfu, potem wniesienie ich na pierwsze piętro, myju myju, wyparzanie i hyc do baniaka. Łatwizna.   
    • Cześć, dostałem takie zdjęcie od znajomego, podobno wyłowił dwie takie ryby już, czy to jest jakaś choroba? Bo jak dla mnie to wygląda na obitą rybę  Z góry dziękuję za pomoc
    • Oprócz tego co koledzy napisali przyjrzałbym się też kierunkowi wylotów, bo chyba nie są do końca optymalne.  Najlepiej kiedy woda krąży w prawo, tj. po coriolosowemu (siły natury w służbie człowieka ) ja bym wylot z lewej skierował równolegle na tylną ścianę, przeniósł falownik na prawą stronę i razem z wylotem z prawej skierował je na środek przedniej szyby, najlepiej falownik w stronę dnia żeby zmiatał kupsztale.   No i obsada mocno ryzykowna na takie szkło i minimalistyczny aranż. Z pyszczakami jest jak w małżeństwie, póki młode to gra muzyka, kiedy dojrzewają to zaczynają się schody i bez odpowiednich warunków kończy się dramatem. 
    • Ale przecież to ono będzie najlepszym TV. 😜
    • Wracając do prac związanych z przygotowaniem miejsca pod akwarium: @Bartek_De dobrze zauważył na oko, że nie ma tam 250cm, przynajmniej na tą chwilę nie było😉 Do końca ściany w lewo było jeszcze z 15-20 cm do upchnięcia zbiornika tylko zawadzało gniazdko ze sterowaniem rolety. Jednak skoro ściana i tak miała być rozpruwana to czemu nie powalczyć o kilka dodatkowych cm🙂 Prace jakie wykonano to wspomniane wyżej przesunięcie sterowania roletami oraz gniazdek prądowych bo niestety też wymagały przesunięcia. Została również doprowadzona woda z sieci z pomieszczenia gospodarczego przez (dodatkowy zawór) na strych, poprowadzona w ścianie zakolankowej i w dół ściana za akwarium. Mam konstrukcję drewnianą domu (tzw. kanadyjkę) więc udało się wykonać ten zabieg na TYLKO dwóch łączeniach rurki ALU PEX 16x2. Jedno do zaworu a drugie dopiero pod akwarium. Dzięki temu udało się zminimalizować ryzyko wycieku na łączeniach. Kolejny etap to spust wody do kanalizacji (w tym przypadku spust do peszla z deszczówką który wpada do studnia na ogrodzie z wodą do podlewania roślin). Na koniec gipsowanie i malowanie ściany już na gotowo. Poniżej kilka zdjęć z poszczególnych prac:  
    • Najlepsza lub inaczej mówiąc najdłuższa jaką znalazłem😉 z TV to nie jest problem bo rzadko się ogląda. Kanapa jest w kształcie "L" więc spełni podwójną funkcję.
    • A przy okazji ..grzałkę można położyć poziomo na dnie i ukryć za kamieniami  o ile będzie potrzebna bo podejrzewam , że nie będzie. Ale to sam sprawdzisz.  Gąbkę po prawej bym podniósł bo i tak z dna niczego nie zaciągnie a z krążącej wody.
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.