Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

W lutym jedną z moich ryb, która miała dość charakterystyczne "tęczowo rozmyte" oko, została dotkliwie pogryziona i okaleczona przez pozostałe ryby. miala wygryziony totalnie lewy bok, odgryzione pletwy brzuszne, odbytowe i caly ogon. Na szczescie umieściliśmy rybkę w tekstylnym kotniku, ktory umieściliśmy w naszym akwarium i po kilku miesiącach ryba doszła do siebie. Wszystko zagoilo się a rybka swietnie sie czuje. Postanowiliśmy ją z powrotem wpuscić do zbiornika. Niestety wszystkie ryby, zwłaszcza z jej haremu atakowały ją i aby uniknąć kolejnej jatki umieściliśmy ją znów w kotniku. Nie wydawala się ani osowiała, ani źle nie wyglądała. 4 dni temu zauważylam na jej głowie bialego guzka - dziś zamienił sie on w ranę. Ryba zachowuje się normalnie, tylko wygląda źle i za pewne musi jej to doskwierać.

Mam wrażenie, że mógł jej zaszkodzić kotnik, który był tylko 2 razy dokładnie czyszczony, ostatni raz 1,5 miesiaca temu. Dziś gdy go wyjęłam cuchnął stęchlizną mimo, że dbamy i czyścimy akwarium należycie, a nadmiar pokarmu odsysamy pompką.

Co to jest za choroba i jak ja leczyć? Będę wdzięczna za Waszą wszelka poradę

Poniżej zdjęcia z dzisiaj.

6bcf8bac9f5aa67fmed.jpg

e19ff5e9197b37d2med.jpg

Opublikowano

też o tym myślałam, z tymże warunki w zbiorniku są świetne, a wszystkie rybki zdrowe - tylko ta w kotniku ma jakiekolwiek negatywne objawy skórne.

Wyprałam i wyparzyłam kotnik i trzymam ją nadal w akwarium dodając raz dziennie CMF.

Rana się spłaszczyła, nie ma już guza, ale nadal jest biała rana - 8 cm rybka ma ranę ok. 1 cm długości.

Jakie są Wasze doświadczenia i wiedza, przypuszczenia niewiele pomagają choć jestem za nie wdzięczna :-)

Opublikowano

"w myśl regulaminu proszę podać parametry wody" proszę wybaczyć, ale to brzmi dość osobliwie.

woda na zdjęciach jest zielonkawa, bo robiłam zdjęcie komórką, w tle mam szarą ścianę i nieco okrzemków na kamieniach.

parametry wody zmieniły się nagle i niespodziewanie. Zrobiłam test 6 w jednym dziś i naprawdę wiele się zmieniło od ostatniego badania.

Wysokie stężenie NO3 250<x<500

wysokie NO2 ok.5-7 mg/l

GH powyżej 21d

KH ok ale podwyższone 10d

ph ok. 7,2

cl2 0

coś się musiało chyba z filtrem stać, bo 2 miesiące temu testy były zupełnie pozytywne.

Opublikowano

Nawet jeśli testy 6w1 są niemiarodajne dają chociaż przybliżone wartości. A u Ciebie jeżeli NO3>250 to już mega tragedia a NO2>5 to już śmierć dla ryb. A Ty piszesz, że warunki w zbiorniku są świetne:mad:. Musisz koniecznie zrobić z tym porządek. No i zbadaj porządnie wodę jak radzi kunta.