Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś pół roku temu temu kupiłem 10szt. membe deep. Rybki dorosły, wybarwiły się no i właśnie... Z jednego gatunku zrobiły się jakby trzy. Kilka rybek jest pieknie pomarańczowych, więc uznaję, iż sa to samiczki MD. Pojawił się też duży samiec, wygląda na Pseudotropheusa, ale jakiego? Wrzuciłem jego zdjęcie do galerii z prośbą o identyfikację. Wygląda mniej więcej tak: żółty grzbiet, delikatnie błękitne podbrzusze i lekko zaznaczone czarne pasy, czarne płetwy, szczególnie gdy się stroszy, ogon żółty, rybka raczej łagodna. Druga rybka: Wieksza od reszty, pomarańczowa z czarnymi płetwami i granatowymi pasami na czole, lekkie odcienie błękitu na policzkach i płatach skrzelowych. Samiec nieco bardziej agresywny od pierwszego, którego opisałem, ale raczej srednio agresywny, również wrzuciłem do galerii. Trzeci rodzaj rybek możnaby uznać za samiczki tego pierwszego, ponieważ barwą go przypominają i mają leciutki odcień ciemnych pasów na ciele. Nie są tak mocno pomarańczowe jak samiczki Membe deep. Jak to możliwe, że z jedengo gatunku wybarwia się taka różnorodność? Najdziwniejsze jest to, że nie ma błękitnego samca, takiego jakiego widziałem na zdjęciach tego gatunku.

Opublikowano

No cóż, kupiłem na Allegro od tzw. "prywatnego hodowcy". Ciekawi mnie tylko, czy te rybki to jakieś konkrektne gatunki, czy bastardy. Nie wiem czy te zdjęcia w galerii są dość dobre, nie mam niestety lepszego aparatu.

Opublikowano

O Cholera! Ten pomarańczowy z niebieskimi znamionami na głowie u mnie jest identyczny z tym na zdjęciu z neta :)

http://fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=67155

Czy ten w paski również może być Saulosi Coral? Wygląda zupełnie inaczej. Samiczki są identycznie pomarańczowe. Tu by się zgadzało, ale co z tym samcem?

Pod tym linkiem można znaleźć podobnego na ostatnim zdjęciu. Chociaż mój ma cały żółty ogon, a ten ma czarne obwódki i jest bardziej fioletowy, ale to może być kwestia oświetlenia.

http://www.akwaswiat.net/pseudotropheus-saulosi-t-23572.html

I na pierwszym. Czyżbym miał Saulosi i Saulosi Coral zamiast Membe deep? Podejrzewam, że mogą się krzyżować, więc pewnie dobrze byłoby je odseparować.

Dzięki za pomoc :)

--

Jestem już niemal pewien, że w zamian za Membe deep dostałem dwa gatunki. Pomarańczowe samiczki mogą być saulosi coral. Ale czy mogą to być samiczki Membe? Samiec wybarwiający się (obecnie pomarańczowy z błękitnymi pasami na czole i błękitnymi skrzelami) zapewne jest samcem tych samiczek. Drugi samiec bardziej podchodzi mi pod saulosi. kilka samiczek jest żółtych z lekko ciemnymi pasami. Czy mogą to być samiczki saulosi?

I najważniejsze pytanie: Czy saulosi może krzyżować się z membe deep? Czy mogą być razem trzymane w jednym zbiorniku?

Moje akwa ma 450l. W planach mam jeszcze haremik Elongatusów mphanga.

Opublikowano

Jak najbardziej się mogą krzyżować, jak już nie są to bastardy.

Membe(jak i inne pyszczaki) kupuje się z pewnych źródeł a nie na bazarku czy od pseudohodowców z allegro.

Opublikowano
Jak najbardziej się mogą krzyżować, jak już nie są to bastardy.

Membe(jak i inne pyszczaki) kupuje się z pewnych źródeł a nie na bazarku czy od pseudohodowców z allegro.

No, teraz to to ja już wiem.