Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak z ciekawości popytałem dostawcę.Już znam i przyczynę. To były ryby z kazirodztwa. Padają bez powodu i bez przyczyny......................

Gdyby tak było to chyba każdy z nas zetknął by się z pomorem młodych ;)

Bardzo wiele ryb pokolenia fx to ryby z "kazirodczych" związków.

Opublikowano

Co do pochodzenia to raczej nie byly to zwiazki kazirodcze bo ryby pochodza z pewnego zrodla i sa pokolenia F1 (oczywiscie poza demasoni)

Dzis gdzies zaginely malenkie 3cm demasoni.

Ryb nie widze, trupow tez nie :-(

Opublikowano

nadal utrzymuję że to zatrucie metalami ciężkimi, a do zakupionego mikroskopu będziesz potrzebował próbkę skrzeli, więc odrazu zamroź truposza za wczasu ;)

Opublikowano

Węgiel był 40h, teraz jest Rowa na PO4 i SiO2, już nie wiem o co może jeszcze chodzić!

pH - 8,2

NH3/4 - 0

NO2 - 0

NO3 - 15

PO4 - 1

Makok ja nadal uważam że to nie wygląda na zatrucie czymś długotrwałym.

Po pierwsze nic nie dodawałem do akwa - nawet podmiany nie robiłem bo w sumie akwa świeże, po drugie cały czas był spokój i nagle w ciągu 3 dni połowa obsady wykolejona!

Jedyną rzeczą która się zmieniła przed pomorem było to że ruszyłem te sinice i próbowałem je zdrapać/usunąć.

Nadal nie mam pojęcia co to jest?

Opublikowano
Nie żartuję!!!!

Znasz zapewne historie pary pielęgnic. Większość ryb to potomki rybiego adama i ewy. Problemem jest tylko i wyłącznie tutaj zatrucie węglem. Nic innego tu nie odgrywa większej roli .

Zalecam wyczyszczenie zbiornika, w szczególności filtrów kompletny biologiczny i mechanik. Zaopatrzenie sie w odpowiednia chemie do sterylnego zbiornika.

Opublikowano
Zalecam wyczyszczenie zbiornika, w szczególności filtrów kompletny biologiczny i mechanik. Zaopatrzenie sie w odpowiednia chemie do sterylnego zbiornika.

ale że komu to zalecasz, bo chyba robicie tu sobie off topa :P

zabicie biologa mu teraz nie pomoże

Kunta, objawy pasują do zatrucia metalami, ale skoro nie weszły w obieg bo tak twierdzisz to Tobie nie mam podstaw nie wierzyć... więc to nie to

pasożyty też pasują... ale to nie musi być to - opcji wiele

na zatruciach sinicami się ie znam, ale kiedyś zdrapywałem je garściami u siebie i nic po rybach nie było widać, więc to mnie nie przekonuje ;)

Opublikowano
ale że komu to zalecasz, bo chyba robicie tu sobie off topa :P

zabicie biologa mu teraz nie pomoże

Kunta, objawy pasują do zatrucia metalami, ale skoro nie weszły w obieg bo tak twierdzisz to Tobie nie mam podstaw nie wierzyć... więc to nie to

pasożyty też pasują... ale to nie musi być to - opcji wiele

na zatruciach sinicami się ie znam, ale kiedyś zdrapywałem je garściami u siebie i nic po rybach nie było widać, więc to mnie nie przekonuje ;)

Lepiej czekac i pozbyc sie obsady.

Opublikowano
Lepiej czekac i pozbyc sie obsady.

Pewnie że nie ale skoro coś szkodzi i zabija ryby chciałbym wiedzieć co to jest i jak się tego pozbyć.

Wyjałowienie zbiornika będzie IMO tylko działaniem chwilowym i nikt nie jest w stanie zagwarantować że po kilku tygodniach sytuacja się nie powtórzy.

Szukam jakiegoś ich tutejszego sanepidu żeby oddać wodę na full test.