Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zależy od chęci i projektu. Do podesłanego drivera potrzebujesz zasilacza 12v/1A lub wielokrotność dla większej liczby diód ,choć bez chłodzenia driver pójdzie z dymem. Przeczytajostatnie strony tematu halogen led i zobacz mój pomysł.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kwestie Ledów na chwilę obecną odpuszczam.Zostaje tak jak jest.

Dzisiaj dojechał natomiast Lichnochromis acuticeps. Jest to jeden z najmniejszych przedstawicieli predatorów.Ale jego pysk jest za to niesamowity :D

Opublikowano

Ciekawa ryba. Pysk przeznaczony do "węszenia" w szczelinach. Gdzieś czytałem, że jako jedyny z pielęgnic, w niewoli nie wykazuje zaniku mięsistych warg.

Znalezione w sieci.

tn_27_panorama2.jpg

Źródło: wietze.matvak.nl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W planach jest podwyższenie skałki maskującej po lewej stronie.Wcześniej nie planowałem rur z tej strony i teraz je niestety widać.Jak zrobi się cieplej to będę działał.

Z życia zbiornika :

Przy używaniu OAl Phospha guard ION-X do walki z sinicami, okazało się, że glony tzw."pożądane" również się "cofnęły".Także skałki i tło wygląda prawie jak przed zalaniem :P, co nie bardzo mi się podoba.Absorber odłączyłem i liczę na powrót brunatnych glonów :D

A baniaczek stoi, blok się nie zawalił tylko sąsiadka z dołu miała trochę wody u siebie o idealnych parametrach(nh3, no2 -0, no3 - 5, pH8,2) :D

Robiłem obejście dla purigenu i źle zgrzałem rury i trochę pociekło przez noc :P

A baniak z foty znam ;)

Opublikowano

Perez zagroził jej że jak będzie pyszczyła to rozszczelni cały baniak i w sumie jak go obejrzała to powiedziała "Wie Pan co w sumie to ta plama trąca Piccasem i zaczęła mi się podobać" :mrgreen:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Cię Perez.

Nie będę oryginalny w swoim wynurzeniu ale to, szto wy sdjełali pod dachem bloku, w którym mieszkasz rzuca na kolana. Po prostu jest to szczyt marzeń mych. Znów parę lat nacieszę się tym, co mam, a w międzyczasie teoretycznie , mentalnie i finansowo zacznę poczynać przygotowania do tworzenia takiego cudeńka. Tak mnie wzięło. A dla mnie najlepszą częścią akwarystyki (pomijając oczywiście zamiłowanie do ryb, nie tylko w formie spożywczej) jest właśnie tworzenie czegoś poprzez ulepszanie tego, co za mną i niepopełnianie poprzednich niedociągnięć i błędów projektowych. I tutaj moje pytanie. Dlaczego stwierdziłeś, że sump to zło? Przykre doświadczenie, przeżytek, czy może jeszcze cóś innego?

Pozdro.

Opublikowano

Witaj.

Dziękuję za przychylne słowa ;)

Jeśli chodzi o sumpy...osobiście bym nad nim pomyślał przy akwa ok.2,5tys. litrów.Do mniejszego jest to przerost formy...to nie morszczyzna.Szeroko uśmiecham się jak widzę ludzi dających sumpa 200l do 375l akwa :D

W moim przypadku również waga całości by się zwiększyła.A cudów tam nie ma według mnie, wszystko zastąpisz kubełkiem czy narurowcem.No i wolę mieć zamkniętą filtrację :P Dobra koniec OT bo to nie wątek o "sumpach samo zło" ;)