Jump to content

Śmierć przez dominację?

Furinax

Recommended Posts

Witam. Mam maleńki problem otóż. W moim akwa 120l mam tylko saulosi coral ( cztery samice i dwa samce) od wczoraj mniejszy samiec wydaje się jak by był schorowany czy też zdominowany przez samca alfa, który jest ładnie się wybarwia i wygląda zdrowo. Samiec beta natomiast wygląda na prawie zdechłego siedzi sobie w rogu obgryziony i nie zabardzo wiem co robić. Sądzę, że nie pociągnie już długo. Rada? Oczywiście nie chcę wysłuchiwać waszych wymądrzeń i pouczeń typu " wypalasz im skrzela";/. Dodam, że parametry wody są okej. I reszta obsady wygląda godnie.

Też mi się właśnie tak wydaje. Generalnie zawierzyłem pewnemu zoologowi który siedzi w tych rybach już bardzo długo, że tak powiem no i sądziłem, że ma pojęcie. Lecz chyba faktycznie ta sto dwudziestka to mały gabaryt. I obsada nie jest trafna.

Będzie cudem utrzymać tam status quo z dwoma samcami. Łatwiej wychodzi z trzema ale nie masz na to miejsca.Oczywiście gdybamy sobie cały czas mając na myśli ryby dorosłe. Ale co z tego wynika szybko okazazuje się już przy pierwszym tarle.

Jak miałem podobną sytuację w trochę większym stadzie, to oddałem zdominowanego samca na przechowanie. Ładnie się odbudował, odrosły płetwy, znikły pogryzieni. Jak tylko wrócił do mojego akwarium zaczęła się znowu nagonka na niego przez całe stado. Oddałem go w dobre ręce:)

Ale wiecie. Ryby się rozmnażają, można mieć idealną obsadę a po roku już będą walki bo się wszystko pozmienia, a odłowy wiążą się z demolką akwa. U mnie samiec maingano wciąz męczy innego ale nie odławiam bo nie mam co z nim zrobić. Ten dominator jak się domyślam już dwie ciąże mi załatwił i teraz mam 4 maluchy. A co z nich będzie, nie wiem.

• 2 weeks later...

To że tłucze drugiego samca to standard bo sam miałem w 300l 2 i nie pogodziły sie wiec oddałem jednego do sklepu, u mnie samiec maingano tłucze samice do takiego stopnia ze wyskakują z wody uciekając przed nim, ja nie odławiam rybek do kotnika wiec nie rozumiem sytuacji.