xray Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Mimo redukcji obsady, posadzenia roślin i zastosowania woreczków absorbcyjnych nadal no3 utrzymuje mi się na poziomie ok 40 mg/l. Aktualna obsada: - 5 l. Carauleus, - jedna papuzia (wiem że nie pasuje ale to prezent) - 3 małe (4 cm) saulosi. Zbiornik 100x40x45 (180L). Filtracja aquel unimax 250 i jedna turbinka do zbierania brudu. Dno regularnie odmulane, podmiany wody co tydzień. W sklepie zoologicznym gość mi powiedział żeby wyczyścić cały żwir ale to nie jest chyba dobry pomysł. Bardzo proszę o pomoc.
Post_Mortem Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 To wszystko wina papuziej ;-) A tak na poważnie to jakie masz stężenie NO3 w wodzie używanej do podmianek i jakich preparatów stosujesz do redukcji NO3 ?
makok Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #3 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 imho wina papuziej, żwiru i najprawdopodobniej wody kranowej choć nie wiemy: - jak często podmieniasz - jakie no3 w kranie - jakie no3 po podmianie w akwa - jakie no3 przed podmianą w akwa - ile i czym karmisz - jakie duże te ryby więc w sumie możemy sobie pozgadywać
nabe Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Sprawdż tą kranówę. Jak częste podmiany,jak często czyścisz filtry? Wypłukanie żwiru to jakiś punkt wyjścia.
xray Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor #5 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 wina papuziej Papuga to papuga być musi bo to najważniejszy członek akwarium jak często podmieniasz raz na tydzień, filtr zewnętrzny raz w miesiącu, wewnętrzny przy podmianach jakie no3 w kranie 1 mg/l jakie no3 po podmianie w akwa jakie no3 przed podmianą w akwa przed i po takie same 40 mg/l ile i czym karmisz płatki od czasu do czasu mrożony kryl jakie duże te ryby - papuga 15 cm - carauleus 12-13 cm - saulosi 4 max 5 cm
eljot Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #6 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 przed i po takie same 40 mg/l To stawiam że masz zwalony test
xray Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor #7 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Test jest z JBL więc nie sądze że jest zły, poza tym te odcienie na skali są bardzo zbliżone. wymieniam ok 45 l wody. A co do złego testu to już miałem przygodę z testem na NH3 cały czas wskazywał 0.5mg na litr dopiero jak zmierzyłem w kranówce i było to samo to kupiłem z JBL i wyszło 0 w akwa i w kranie
eljot Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #8 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 JBL to dobra firma ale nie sądzisz że po podmianie 30% wody (bo pewnie wody w akwa masz nie więcej niż 150l) NO3 powinno ulec zmianie ?
xray Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor #9 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Mnie też to właśnie dziwi. Tak jak napisałem kolory na skali nie wiele się różnią może przed podmianą jest z 40 a po 30, 25
olo666 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 #10 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 "filtr zewnętrzny raz w miesiącu" rozwalona biologia??...filtr zewnętrzny czyścimy raz na ok 6 m-cy i to tylko ewentualne wkłady gąbkowe,ceramiki itp. nie płuczemy:)
Rekomendowane odpowiedzi