Skocz do zawartości

Jakie książki polecacie przed rozpoczęciem przygód z akwarystyką/Malawi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jest to mój pierwszy post na forum więc cześć wszystkim :)

Otóż jeszcze jak byłem dzieciakiem to kilka lat miałem akwarium te tak zwane wielogatunkowe, ale jako dziecko nie miałem za bardzo pojęcia o tym co tak naprawdę robię (znałem tylko podstawy). Oczywiście przez ten czas wiele się nauczyłem z doświadczenia, ale sporo z tego już wyparowało z mojej głowy.

Przejdźmy do rzeczy. Myślę żeby w tym roku powrócić do akwarystyki i założyć akwa z pysiami właśnie. Od jakiegoś czasu regularnie zaglądam na forum i zgłębiam wiedzę, ale powiem szczerze od grzebania po necie wolę książki...

Zakupiłem książkę "Malawi Piękno i Pasja" Pana Kaźmierczaka, przeczytałem wszystko od deski do deski. Podstawy jakieś już znam, ale potrzebowałbym czegoś bardziej szczegółowego. Coś co np dobrze zobrazuje cykl azotowy (taki przykład pierwszy z brzegu).

Polecacie coś bardziej rozbudowanego dla akwarysty niż ta książka?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Aktualnie ciężko ją dostać no i cena też nie mala w granicach 90zł... Bd na nią polować (może trafię używaną).

Na allegro zamówiłem używaną "Endemiczne pielęgnice wielkich jezior afryki" autorzy: Beata i Krzysztof Wiecheccy. 21zł z przesyłką, a może coś ciekawego wyczytam.

Opublikowano

BTN to bardzo dobra pozycja. Jest kilka książek rodzimych autorów ale nie miałe tego w rękach. Jeśli Szukasz opisów gatunków ze zdjęciami ryb w naturalnych siedliskach to tzw. Habitat Koningsa.Można dostać w amerykańskim Amazonie, wydanie oczywiście po angielsku.

Opublikowano
Na allegro zamówiłem używaną "Endemiczne pielęgnice wielkich jezior afryki" autorzy: Beata i Krzysztof Wiecheccy. 21zł z przesyłką, a może coś ciekawego wyczytam.

Jak przeczytasz to chętnie wymienię się z Tobą na cz.2 pt.Pielęgnice Jeziora Malawi , również autorstwa Wiecheckiego. Generalnie książki są już leciwe bo została wydana , ta moja bodajże w 89 r. ale można znaleźć tu ( w cz.2) sporo ciekawostek z jego wyprawy, stref łowiskowych i opisów obserwacji w jez. a nawet jakieś wzmianki o właściwościach fizyko - chemicznych "naszej" wody :-) Oprócz tego trochę historii, ale głownie autor skupił się na charakterystyce wówczas kluczowych w hodowli gatunków. Na plus zasługuje to , że jest masa zdjęć i powiem szczerze , że są niezłej jakości zważywszy na to kiedy były robione !

BTW. Korzystając z okazji, chciałem zapytać czy ktoś z drogich klubowiczów jest w posiadaniu "Back Tu Nature - Przewodnik po świecie pielęgnic z Malawi" ?Chętnie odkupie bądź wypożyczę , nawet odpłatnie.

Opublikowano

Jeżeli nie bd chciał książki z powrotem to chętnie się wymienię bo chyba to będzie trzeba pocztą załatwić (ja jestem z Osieka k. Oświęcimia).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie a ja właśnie przeczytałem (skończyłem) książkę "Malawi Piękno i Pasją" autorstwa Krzysztofa. M. Kaźmierczka. Jest to moja pierwsza książka o tych rybach i pierwsza książka o akwarystyce w ogóle, podobała mi się chociaż wydawca nie przełożył się do pracy, w książce pełno jest błędów literowych i pozjadanych liter ale co do treści bardzo ciekawa jak dla mnie. Nadmienię tylko że nie mam akwarium z tym biotopem, na razie zapoznaję się nim właśnie przez literaturę i nabieram rumieńców na myśl, że chyba się zdecyduje na malawi.

• 6 miesięcy temu...