herkules Opublikowano 15 Marca 2012 #1 Opublikowano 15 Marca 2012 Witam wszystkich. Zacznę od tego, że nie wiem w jakiej częstotliwości podawać pokarm wybarwiający oraz inne dodatki jak np warzywa: brokuł, groszek zielony, sałata, szpinak (ugotowane czy sparzone?) lub makaron, płatki owsiane. Dodam że na co dzień podaję spirulinę i hikari staple. Karmię dwa razy dziennie, osobniki młode yellowki i maingano (czy lepiej 3 razy na dzień?).
Perez666 Opublikowano 15 Marca 2012 #2 Opublikowano 15 Marca 2012 Witaj. Zmień dietę rybom bo yellowki długo na zielsku nie pociągną.To ryby mięsożerne...
eljot Opublikowano 15 Marca 2012 #3 Opublikowano 15 Marca 2012 brokuł, groszek zielony, sałata, szpinak (ugotowane czy sparzone?) lub makaron, płatki owsiane Tych rzeczy wcale bym nie podawał a zamienił na pokarmy mięsne suche, mrożonki (z pewnego źródła) + w miarę możliwości żywe robale ( nie podawać ochotki rureczników i serc wołowych). Dla twoich ryb pokarmy mięsne powinny stanowić podstawę.
herkules Opublikowano 15 Marca 2012 Autor #4 Opublikowano 15 Marca 2012 O jejku to co mam podawać? Spirulina to chyba obowiązek nie? A hikari staple jest mięsny wg tabeli i opisywany jako dobry jako podstawowy pokarm do codziennego karmienia. Czy pokarmy suszone oraz liofilizowane będą dobre? Jeśli tak to jakie ew jakie mrożonki?
eljot Opublikowano 15 Marca 2012 #5 Opublikowano 15 Marca 2012 Czy pokarmy suszone oraz liofilizowane będą dobre Moje ryby tych pokarmów nie chcą jeść, mrożonki -artemia, cyklop, larwa czarnego komara, kryl. Pokarmy suche które polecam dodać do tych co masz: naturefood premium cichlid M, O.S.I. Cichlid, Dainichi ultima (jak uda się kupić). Niekoniecznie wszystkie;)
herkules Opublikowano 15 Marca 2012 Autor #6 Opublikowano 15 Marca 2012 Czy pokarmy naturefood i o.s.i. nie mają podobnego składu do staple? Ponieważ nie chcę nic dublować i wolę kupić wtedy jakieś mrożonki (muszę stopniowo dokupywać nowe pokarmy z oczywistych względów). Czy kryl nie będzie za duży dla młodych pyszczaków? Czy lepszy będzie cyklop (wiem że ma właściwości wybarwiające ale nie wiem który bardziej wartościowy) co do larw komara to podobno jest to krytykowane, ale nie znam się. Który pokarm w takim razie kupić w pierwszej kolejności?
eljot Opublikowano 15 Marca 2012 #7 Opublikowano 15 Marca 2012 NF i O.S.I to jedne z najlepszych pokarmów, czy skład podobny ? nie analizowałem ale sposób produkcji i procent składników wartościowych zapewne inny (poczytaj i przeanalizuj). Nie wiem jakiej wielkości masz ryby, jak maluchy to mogą mieć problem z większym krylem. Larwa czarnego komara to coś innego niż krytykowana ochotka (też larwa komarowatych )
kj20 Opublikowano 16 Marca 2012 #8 Opublikowano 16 Marca 2012 Witam. Podłączę się do tematu. Też zastanawiam się jakie mrożonki kupić i jak urozmaicać dietę, czy makaron jest dobry dla yellow? Czy coś innego podawać? No i ktoś poleca jeszcze jakieś inne mrożonki. Jakieś witaminy?
Rekomendowane odpowiedzi