Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy i zielony w Malawi. Moje akwarium to 240l,założone 1,5 miesiąca temu ,filtr biologiczny to kubełek HW-303B UV, 2 filtry mechaniczne wewnętrzne, grzałka 300w i pompka, skala to bazalt i podłoże drobny żwirek a oświetlenie 2x30w opti planet i opti natural. ph-8, woda czysta. podmiana co tydzień 20%.

Mój problem polega na tym, że ryby

( znaczna ich większość) mają bardzo postrzępione pletwy i znaczny ich ubytek. Gdy je kupowałem wszystko było ok z nimi. Obsada to- 4 Pseudotropheus saulosi (3 samice i jeden samiec bo zaczyna zmieniać kolor z żółtego na ciemny),były 4 Labidochromis caeruleus został tylko 1 reszta padła, 4 Iodotropheus sprengrrae

(1 cały chyba samiec bo gania wszystkie pozostałe i ma najmniejszy ubytek w płetwach, reszta tego gatunku ta masakra, duże ubytki płetw ogonowej i grzbietowej ciągle się chowają w skałach ) 4 Melanochromis dialeptos

( one wyglądają najlepiej tylko 1 z nich najmniejszy ma ubytek w płetwach) Robię im podmiany wody, podałem też sera bactopur bo sadziłem, że to martwica bo większość ryb ma postrzępione pletwy i znaczny ich ubytek. Dodam, że ryby jedzą normalnie, ganiają się, tylko te najbardziej obskubane siedzą na dnie ale podpływają gdy je karmię.

post-12244-1469571325546_thumb.jpg

post-12244-14695713255724_thumb.jpg

post-12244-14695713255845_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za podpowiedz. Od momentu zastosowania bactopuru i czystych podmianach wody tak co 2 dni oraz podniesieniu temperatury do 30 stopni ryby znacznie się ożywiły, teraz tylko czekać kiedy odrosną płetwy i czy odrosną. Zastanawiałem się również czy takie ubytki płetw nie są spowodowane przez zastosowane kamienie, które przywiozłem z pobliskiej budowy tamy na rzece,które są użynane do utwardzania brzegów rzek oraz wody kupionej w markecie. Możliwe,że one źle wpłynęły na stan zdrowia moich pysi. Dodam, że mam już od przeszło 8 lat akwarium holenderskie i cały czas używam wody ze studni bo mieszkam na wsi i nigdy nie miałem jakiś problemów z nim, woda średnio twarda i o ph 6,5. Więc czy woda z marketu i kamienie mogą mieć jakiś negatywny wpływ na zdrowie moich pyszczków, a może bazalt zlew wpływa na wodę. Dodam,że filtr mama wypchany ceramiką, żwirem koralowym i keramzytem, ale na szybie i grzałce oraz filtrach osadza mi sie białe coś, takie kropki galaretowate, które szybko idzie usunąć.

Opublikowano

Cichli

Dodam, że mam już od przeszło 8 lat akwarium holenderskie i cały czas używam wody ze studni bo mieszkam na wsi i nigdy nie miałem jakiś problemów z nim, woda średnio twarda i o ph 6,5.

Ph 6,5 to problem w malawi, jeśli masz w akwarium z pyszczakami taki sam odczyn to pewnie tu tkwi problem

Opublikowano

Miałem podobny problem z wodą, używałem wcześniej do zalania akwarium i podmianek wody ze studni. I chociaż parametry były dobre to podejrzewam że do wód gruntowych dostawała się chemia z pobliskich pól. Wszystkie objawy znikły gdy zacząłem przywozić wodę z wodociągów miejskich, u nas akurat jej nie chlorują tylko ozonują i ma przyzwoite parametry

Opublikowano

Zgodnie z waszymi zaleceniami zrobiłem test wody w akwarium tylko tyle, że na paskach Tetry. Nie wiem na ile są dokładne ale wyszło tak:

NO3-25

NO2-miedzy 0 a 1( BARDZIEJ NA 1, I TU CHYBA ZA DUŻO)

GH-16d

KH-6

PH-7,5( TEST kropelkowy jaki posiadam pokazał 8)

CL2- 0

Pytanie czy takie parametry mogą mieć wpływ na moje ryby( zanik płetw)? I co dalej, częste podmiany wody i zwiększyć wkład filtra biologicznego ( więcej ceramiki i dodać jeszcze bakterie infiltrujące), a może dać jakieś rośliny- Cryptocoryne aponogetifolia, bo czytałem, że takie się nadają?

Opublikowano

zrobiłem ponowne 2 testy wody w akwarium i wyszło tak:

NO3-miedzy 10 a 15

NO2-0

GH-16d

KH-miedzy 3 a 6d

PH-8

CL2-0

2 TEST po 2 dniach identyczny jak pierwszy.

Jak już wcześniej pisałem podawałem rybom leki pierwszy sera bactopur i po około tygodniu tropical cmf. Od momentu zakończenia podawania leków zacząłem co 2 dzień podmieniać im wodę tak z 10 % co robię do dnia dzisiejszego. Jak narazie ryby żyją padło tylko lub aż 1 saulosi i 3 yellow. Obecnie ryby mają bardzo dobry apetyt i wyglądają lepiej ale płetwy coś słabo odrastają chyba że to wymaga czasu. Jak narazie nie widzę nowych ubytków więc mam nadzieję, że to koniec mojego problemu. Zauważyłem również, że mam w swojej obsadzie dużo samców z każdego gatunku bo ciągle się ganiają a te najmniejsze i najsłabsze najwięcej obrywają więc może po części i tu jest problem jaki mnie spotkał.