Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, śledzę strony dot. Malawi i widzę że wielu akwarystów hoduje te gatunki ale nigdzie nie spotkałem ich w takiej kombinacji. W najbliższym czasie skończę gromadzenie całości sprzętu i wyposażenia do 240l. akwarium (120X40X50) i nadejdzie czas na ryby. Czy taka kombinacja jest dopuszczalna, czy maingano jest na tyle agresywny że pozostałe dwa spokojne gatunki będa mieć poważne problemy, a może barierą są trochę inne upodobania pokarmowe. Oczywiście ryby będą w odpowiednim stosunku samców do samic: 1:4

Opublikowano

Kiedyś miałem Maingano i Caeruleusy razem. Nie widziałem niczego na tyle złego w ich zachowaniu, żeby je rozdzielać. Różnica jest tylko w długości akwa, bo ja mam 150cm i tym samym więcej miejsca do ucieczki w razie czego. Bardziej martwiłbym się dietą. Owszem, da się te gatunki trzymać razem, ale po co utrudniać sobie i im życie. Ja bym odpuścił sobie Caeruleusy. Ale są tacy, co dają radę z różnorodnymi upodobaniami pokarmowymi w jednym akwa,niech oni się wypowiedzą.

Opublikowano

Ja od 1,5 roku w dokłądnie takim akwarium 240 l mam właśnie te trzy gatunki. Przy rozsądnym karmieniu nie ma problemów z dietą (być może tylko yellowy są nieco poszkodowane przewagą pokarmów roślinnych ale nie przeszkadza im to w utrzymaniu dobrej kondycji).

Jeśli chodzi o agresję to przynajmniej w moim przypadku od pewnego czasu samce saulosi dostają mocno w kość od maigano. Długi czas był względny spokój, niestety ostatnio straciłem dwa pięknie wybrawione samce saulosi, w moim akwa maigano niepodzielnie panuje, yellowki praktycznie nie angażują się w starcia międzygatunkowe, saulosi na swoje nieszczęscie czasem się stawiają....