Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zastanawiam sie, czy warto ujednolicac sprawe. mialem same wromaki i nic nie peklo. szczescie?

pytanie czy szczęście tych którym nie pękło powinno być przedkładane nad pecha tych którym pękło? i czy inni nie mają prawa wiedzieć że wromaki to dno ;)

jest to o tyle sprawa poważna, że pęknięcia tych wromaków nasiliły się w ostatnim czasie na nowych zbiornikach, a osoba która chce kupić akwarium powinna móc podjąć świadomy wybór...

jeśli wormak postanowił oszczędzić zaczynając produkować manianę, to niech tracą klientów - ich sprawa ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Czytam ten temat jaki i podobne i :shock: nie wierzę sam miałem właśnie kupować 240l Wromaka bo takie oferują w sklepie gdzie chciałem zrobić zakupy. Ale widocznie będę musiał rozejrzeć się za innym producentem i dowiedzieć się jakie są dokładnie wzmocnienia.

Ciekawi mnie tylko to skoro jest tyle reklamacji i wiele osób na pewno sygnalizowało problem firmie Wromak dlaczego nie zrobią czegoś aby poprawić technologię produkcji, przecież kilka cm szyby na wzmocnienia nie zrujnowało by ich a nawet mogli by podnieść nieznacznie koszt.

I się zastanawiam czy są debilami czy to celowe działanie.

Opublikowano

Ja mam 240 wromaka, do dzisiaj ma się dobrze i dziecko roczne packa po szybie rączką nie pęka. Ale po tym co czytałem o tych wzmocnieniach i jak patrzyłem na swój baniaczek, jeszcze nie zalany- stwierdziłem że te wzmocnienia powinny być nieco dłuższe o jakieś 5 cm. Dlatego żeby je wspomóc wkleiłem w środek z szyby 8mm wzmocnienie poprzeczne. I jakby producent wydłużył te wzmocnienia lub wstawił by taką poprzeczkę_ znacznie podniósłby swoją renomę.

-- dołączony post:

Makok dobrze pisze wystarczy poprzeczka o szerokości nawet 8 cm

o tym właśnie piszę, u szklarza za piwo dostaniecie taką poprzeczkę, silikon akwarystyczny i doba na wyschnięcie.

Opublikowano

Możecie pokazać jak macie wklejone te poprzeczne wzmocnienia? Chodzi o to czy montujecie od spodu albo od góry wzmocnienia wzdłużnego czy od "czoła" obecnie jestem przy zmianie biotopu i wkleje taką poprzeczke sobie.

Opublikowano

Jutro pójdę do szklarza i zamówię wzmocnienie. Właśnie się zastanawiałem czy od góry nie będzie przeszkadzać pokrywie. Chyba że dałbym trochę luzu tzn po 15mm od każdej szyby? Bo jeśli dam od dołu i napełnie wodą akwarium to później te wzmocnienie będzie widać w środku we wodzie. Mam rację?

Opublikowano
Jutro pójdę do szklarza i zamówię wzmocnienie. Właśnie się zastanawiałem czy od góry nie będzie przeszkadzać pokrywie. Chyba że dałbym trochę luzu tzn po 15mm od każdej szyby? Bo jeśli dam od dołu i napełnie wodą akwarium to później te wzmocnienie będzie widać w środku we wodzie. Mam rację?

Cześć wzmocnienie wklejaj na akwarium nie wypełnionym wodą, zostaw sobie 2 mm luzu jak będziesz mierzył długość, wklej od spodu, jak założysz pokrywę to ona to przysłoni, wody nalewasz nieco poniżej poziomu wzmocnienia. Nie widać jego wcale. Pokrywa sprawia wrażenie że akwarium jest zalane do pełna. Możesz zalać razem ze wzmocnieniem, wtedy woda fajnie się przez nie przelewa - słychać lekkie chlupanie- kwestia gustu.

Jak ktoś (położy się na podłodze) to będzie widział wzmocnienie. Przy normalnym oglądaniu akwarium to nie przeszkadza i tego nie widać.

-- dołączony post:

Cześć wzmocnienie wklejaj na akwarium nie wypełnionym wodą, zostaw sobie 2 mm luzu jak będziesz mierzył długość, wklej od spodu, jak założysz pokrywę to ona to przysłoni, wody nalewasz nieco poniżej poziomu wzmocnienia. Nie widać jego wcale. Pokrywa sprawia wrażenie że akwarium jest zalane do pełna. Możesz zalać razem ze wzmocnieniem, wtedy woda fajnie się przez nie przelewa - słychać lekkie chlupanie- kwestia gustu.

Jak ktoś (położy się na podłodze) to będzie widział wzmocnienie. Przy normalnym oglądaniu akwarium to nie przeszkadza i tego nie widać.

LEPIEJ NIE RÓB TAK DUŻEGO LUZU PO 15 MM. NIE WIEM CZY BĘDZIE WYSTARCZAJĄCA POWIERZCHNIA STYKU SZYB, PO NAPRĘŻENIACH MOŻE SILIKON NIE WYTRZYMAĆ.

Opublikowano

Akwarium mam puste :-) dopiero się szykuje do malawi. Rok miałem roślinne i było ok ale naczytałem się o pękających zbiornikach i postanowiłem że wzmocnie swoje. Zrobię tak jak piszecie. 2mm luzu z każdej strony. Szkło 8/10mm grube 100mm szerokie.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.