devil102 Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor #11 Opublikowano 18 Lutego 2012 szkoda mi wywalonych pieniędzy na te kamyki może za jakiś czas zdecyduje się na ten krok, ale jeszcze nie teraz. A gdybym chciał tego pyska którego proponuje Eljot to jaką ilość i nie mogę znaleźć informacji do jakich rozmiarów on dorasta:(
kunta Opublikowano 18 Lutego 2012 #12 Opublikowano 18 Lutego 2012 Z tego co ja słyszałem nie są one wcale takim dobrym eliminatorem narybku jak by się mogło wydawać. Rozmawiałem z kilkoma akwarystami którzy zakupili go właśnie w celu eliminacji narybku i byli że tak powiem zawiedzeni. Ciekawą historię opowiedział mi Cezarix który ma te właśnie ryby i mówił że jeżeli młode są w akwarium to Fryeri je tolerują, lecz gdy je wyłowi i wrzuci z powrotem do akwa już jest po nich. Ja z doświadczenia wiem że jednymi z najlepszych poławiaczy narybku są Yellowki.
devil102 Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor #13 Opublikowano 18 Lutego 2012 Czy w takim razie mógłbym dodać mały haremik 1+2 yellowki? W tym momencie mam 15 dorosłych ryb plus 2 młode około 7m-cy no i narybek:(
Perez666 Opublikowano 18 Lutego 2012 #14 Opublikowano 18 Lutego 2012 Nie, odmienna dieta do hongi i auratusa.
eljot Opublikowano 18 Lutego 2012 #15 Opublikowano 18 Lutego 2012 Kunta nie bardzo wiem o których rybach piszesz bo wymieniłem dwa gatunki? Jeśli chodzi o fryeri to odkąd go mam 0 przeżywalności, gdzie przedtem z każdego tarła po kilka sztuk się uchowało, jeśli chodzi o northern blue to jako eliminatora polecał go M_sobo ( dorasta do 17 cm ). Co do zdominowania zbiornika to kwestie fryeri bym obstawiał w drugą stronę (U greghora melano go zatłukł ) co do northern ? (wkońcu to nieprzewidywalny melanochromis ) _____ Jeśli chodzi o dietę to przy dużej ilości narybku 1-2 małe drapieżniki będą zadowolone, dodatkowo mogę powiedzieć że fryeri nie jest zainteresowany (ani przystosowany) do zeskrobywania pokarmu, więc podawanie tabletek spiruliny przyklejanych do szyby jest wstanie uprościć karminie. Przyklejamy tabletkę którą napchają się roślinożercy a dopiero potem podajemy pokarm mięsny. Oczywiście wymaga to pewnego doświadczenia i nie polecam takiego układu początkującym.
devil102 Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor #16 Opublikowano 18 Lutego 2012 Ok więc jestem już zakręcony, a mogę w takim razie mieć pojedyńczego freya lub ten drugi gatunek narybku mu nie zabraknie ?
eljot Opublikowano 18 Lutego 2012 #17 Opublikowano 18 Lutego 2012 IMHO spróbuj z northern 1+1 z tego co pisze Adek to są samotniki.
devil102 Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor #18 Opublikowano 19 Lutego 2012 Ok to spróbuje w takim razie. Bo w z drugiej strony nie chciałbym za bardzo przerobić więc układ 1+1 jako dodatkowy gatunek jest w sam raz. -- Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Poczytalem o tym gatunku trochę w necie i piszą ze dorasta do 17 cm, czy nie jest trochę za duży do mojego akwarium? I czy jak dorośnie to nie będzie zagrożeniem dla moich dorosłych pyskow?
eljot Opublikowano 19 Lutego 2012 #19 Opublikowano 19 Lutego 2012 Cóż nie miałem tego gatunku aby się zdecydowanie wypowiadać (dlatego piszę spróbuj ) Może Marcin M_sobo coś więcej napisze. Samiec Acei może również dorosnąć do 17 cm więc rozmiar ten sam (nie znam mniejszych rybożerców w malawi ) ------ Jest mniejszy, Melanochromis Chipokae ale ponoć mistrzem polowań to on nie jest 1
devil102 Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor #20 Opublikowano 19 Lutego 2012 Dobrze spróbuję w poniedziałek zabiorę się za poszukiwanie tej rybki. Dzięki ziomek. Ma może ktoś z forumowiczów na zbyciu samca northern blue?
Rekomendowane odpowiedzi