Jump to content

zmiana w planach z 240 na 375/450l

mdhlodz

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zmienić akwa z 240 na najprawdopodobniej 450l. Wyższe od 375l o 10cm co nie ma wielkiego znaczenia przy pyskach ale jednak wole, żeby było więcej wody, zawsze bezpieczniej dla ryb a koszta przeprowadzki podobne. Mam w 240 taki sprzęt:

Filtracja: Filtr zewnętrzny JBL Cristalprofi e901 GreenLine i filtr wewnętrzny Aquael Filtr Turbo 1100

Ogrzewanie: Grzałka JAGER TSRH 150W

Czy te rzeczy nie nadadzą się w większym akwa? Nie chciałbym zmieniac bo jest sprawny i jestem zadowolony.

Co jeśli bym zastosował filtrację Filtr zewnętrzny JBL Cristalprofi e901 GreenLine + 2x filtr wewnętrzny Aquael Filtr Turbo 1100?

Co do akwa 450l daje wiecej możliwości co do obsady można hodować pyśki pływające w toni np P.acei

Jeżeli juz będziesz miał tą 450-tke to filtr e900 będzie ciut za mały. Jeżeli dołożysz drugi wewnętrzny to już będzie o wiele lepiej. Choć osobiście poleciłbym coś o przepływie 2000l np at203 i do tego jakiś falownik np JVP 102 :-) ten układ zajmie mniej miejsca niż daw wewnętrzne i coś jeszcze.

Mam falownik 102 w mojej 240. No chcę zminimalizować koszta dlatego pomyślałem o kolejnym wewnętrznym niż wymianie zewnętrznego. Grzałka raczej do wymiany. Wątpię by dała rade. Szykuję się do zmiany obsady. Z yellow, maingano i pulpican zostaną tylko te ostatnie i chcę dodać acei i inne jakieś ciekawe duże pyski.

Jeżeli masz 102 i dokupisz Aquael Filtr Turbo 1100 to juz bedzie bardzo dobrze. A co do zewnetrznego nie bedzie przerabial dobrze biologi a tym bardziej że chcesz miec większe pyśki. To jest moje zdanie ale może się myle Grzałkę też możesz dokupić jest to zabezpieczenie przed awarią jednej z nich ale dodatkowy grat

No 901 sprzedać może być ciężko. A dokupienie drugiego 901 może wyjść podobnie jak sprzedaż za grosze 901 i zakup 1501 z tym, że przefiltruje 1800l przy takim samym poborze energii. Sam nie wiem. Zmiana na większe wyjdzie finansowo tak jak założenie kolejnego 240l.

A pomówmy o 375l. Chyba mniej zmian by to niosło?

No nie lubię przerybienia. Obecnie mam w 240l 14ryb. Także chyba nie szaleje. Mam kolege z 375 ma tam pawiookie i ma tylko 2x turbo filter 1100 i mówi, że dają rade, bo ma węgiel w nich. Trochę dziwne bo ryb może mało ale ogromne.

Czyli oprócz szkła, szafki i pokrywy to wymiana grzałki i dodatkowy turbo filter.

PS: Nie mam JVP 102! Mam 101.