Jump to content

Atman AT 203 pytanie

cwiet

Recommended Posts

Witam zakupiłem Atmana At 203 i strasznie buczy.Rozłożyłem go i ponownie złożyłem i dalej to samo czy jest przyklejony do szyby czy stoi na gąbce czy na kamieniu.Zauważyłem że wirnik się obraca względem magnesu miałem podobny problem w JBL CP e900 kupiłem nowy wirnik i nie obracał się względem

magnesu i filtr przestał buczeć.Moje pytanie jak wy macie w swoich atmanach czy wirnik wam też się obraca czy jest na sztywno?. Bo nie wiem czy reklamować.

Mój atman strasznie hałasował jak miał za dużą gąbkę . Przenosił wtedy straszny rezonans na całe akwa pomogła wymiana Gąbki na mniejszą.

Spróbuj może podłączyć go bez Gąbki i zobaczysz czy tez hałasuje.

A ja sugeruje odsunąć go, jeśli to możliwe, od szyby. Zauważyłem, że wystarczy nawet niewielki kontakt atmana z szybą i już brzęczy. Poza tym, zwróć uwagę, czy kabel przyłączeniowy nie dotyka szyby pokrywowej, bo to też potrafi wkurzająco brzęczeć. Z tą gąbką to nie zauważyłem, a mam u siebie największą z możliwych na obu głowicach, ale może szczep85 też ma rację;) Pozdrawiam

A ja sugeruje odsunąć go, jeśli to możliwe, od szyby. Zauważyłem, że wystarczy nawet niewielki kontakt atmana z szybą i już brzęczy. Poza tym, zwróć uwagę, czy kabel przyłączeniowy nie dotyka szyby pokrywowej, bo to też potrafi wkurzająco brzęczeć. Z tą gąbką to nie zauważyłem, a mam u siebie największą z możliwych na obu głowicach, ale może szczep85 też ma rację;) Pozdrawiam

U mnie też trochę "buczy" (prawdopodobnie dlatego, że na głowicę nałożona jest duża gąbka gruboziarnista, która styka się z szybą boczną). Kilka dni temu, gdy pompa zaczęła buczeć jeszcze głośniej, aniżeli zwykle, zainteresowałem się tymi odgłosami i ustaliłem, że przyczyną było to, że pokrywa ABS była nałożona na akwarium w taki sposób, że rezonowała. Delikatnie poruszałem pokrywą i przestało głośno buczeć, choć nie ukrywam, że praca głowicy jest słyszalna, a na szybie bocznej po przyłożeniu ręki wyczuwalne są delikatne wibracje.

• 9 months later...

Witam,

Kupiłem używany i nie ukrywam że buczy. Natomiast przykleiłem go do kamienia na sylikon (tzn spienione pcv do kamienia a do niego przyssawki i obejme sylikonem). Teraz buczy znacznie mniej i praktycznie go nie widać (kamień 35kg) bo jest schowany co mnie zadowala. Natomiast zacząłem się zastanawiać nad wytrzymałością tego. Bo przecież sylikon akwarystyczny chyba nie jest przystosowany do takich wibracji a są przecież niemałe. W czarnym scenariuszu odklejony filtr uderza o boczną szybę i mam kilkaset litrów wody w pomieszczeniu. Co wy o tym myślicie - tzn czy taka spoina wytrzyma (nakleiłem jej bardzo dużo) i jaka jest szansa, że plastikowy filtr w wodzie stłucze szybę 10mm - spadałby prawdopodobnie 5cm w dół do piasku i tam dalej po kontakcie gąbki z piaskiem na plecki w szybę boczną:P

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.