Skocz do zawartości

Pomocy nie wiem juz co robic...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chcialem odeslac wszytskich do zapoznania sie z moim wczesniejszym postem

http://forum.klub-malawi.pl/dziwne-zachowanie-t18765.html

dzisiaj testy ponowilem rano wyniki juz 5 dzien sie utrzymuja bez zmian

NO2 poza skala

NO3 poza skala

czy to mozliwe aby po uzyciu tylu srodkow nic sie nie zmienilo ??

dzien 1 podmiana 50% + biodigest prodibio 4 amp bez zmian

dzin 2 podmiana 25% + bioigest prodibio 2 amp bez zmian

dzien 3 biodigest prodibio 2 amp bez zmian

dzien 4 zalecana dawka SERA Toxivec bez zmian

dzien 5 maxymalna dawka SERA Toxivec

dzisaj rano wyniki bez zniam :(

nie wiem juz co mam zrobic obawiam sie ze czekam teraz na smierc ryb... :(

jesli ktos ma jakis pomysl prosze bardzo o pomoc !!!

ktos kiedys pisal o uspieniu bakterii moze to u mnie wystapilo ??

Opublikowano

Przy takim stężeniu NO2 ryby już dawno nie powinny żyć.

Stawiam dalej na testy. Nie są przeterminowane? To, że w w kranówce pokazują zerowe parametry nie znaczy, że pomiar jest wiarygodny. A może dalej je źle wykonujesz? Pisałeś, że kupisz inny test na NO3, kupiłeś? Sprawdź NO2 i NH3/NH4 innymi testami. Możesz podjechać do zoologa z próbką wody i za drobną opłatą powinni Ci ją zbadać. A może masz kolegę akwarystę?

Opublikowano

dzieki za odp jade po nowe testy no2 i no3 nie kupilem wczesniej innych bo jak zbadalem No2 i No3 w kranowce i wyszly na 0 to myslalem ze sa ok

--

Przy takim stężeniu NO2 ryby już dawno nie powinny żyć

tez mi sie tak wydawalo tymbardziej ze mam 5 malych mphanga a one dalej wygladaja ok

Opublikowano

wychodzi na to, że masz mało bakterii nitryfikacyjnych - nie dawał bym nic na zbicie NO2 tylko dodał bym bakterii

Opublikowano

A ja podmieniłbym dzisiaj 25% wody, dodał 4-5 ampułek biodigest, mocno napowietrzał i czekał kontrolując parametry. Za dwa/trzy dni azotyny powinny spaść. Bakterie muszą się rozmnożyć.

Dodawanie po jednej ampułce IMHO nie ma sensu. Denitrolu też bym już nie dodawał.

EDIT: woda do podmiany bez chloru/chloraminy. Odstana lub uzdatniona.

Opublikowano

Miałem podobny przypadek jaki opisujesz, zbytnio sie pospieszyłem ze wszystkim nim zbiornik dojrzał.

Stosowałem takie metody, aby ryby (saulosi) mi nie padły. Codziennie, lub co drugi dzień podmieniałem 20 - 30% wody odstanej (24 - 48h) z dodatkiem aquasafe. Przy każdej podmiance odmulałem dno z odchodów aby jak najbardziej zminimalizować poziom NO3. Intensywnie napowietrzałem wodę.

Trwało to ok. 3 tygodnie po czym wszystko się ustasbilizowało. Było to trochę uciążliwe, ale na szczęscie wszystkie rybki przeżyły. Powodzenia

Opublikowano

Postapilem wedle zalecen podmienilem kolejne 25% i oczyscilem dno

napowietrzanie z aquela circulator 2000 idzie na maxa caly dzien

koncza mi sie ampulki biodigest mam jeszcze ten denitrol JBL tez bakterie czy ktos go stosowal a dokladniej chodzi mi czy zawiera on pozywke czy tylko bakterie ??