Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak, jak napisał Filas.

I chodzi o płace MINIMALNE, nie średnie:

http://praca-w-pracy.pl/2011/12/ciekawostki-cena-benzyny-a-zarobki/

A w Polsce? 1500zł brutto i prawie 6zł. A naród się tak daje dymać bez mydła.

A jak wychodzą na ulice - tak jak w przypadku ACTA na przykład, to wszytkie media jak głupie piszą, że było 1000 ludzi jak było 10000, i że była zadyma, chociaż nie było (informacje mam od uczestników).

Sądzę, że jakby nagle w takim Luksemburgu dalej mieli 1500 euro minimalnej, ale benzynę po 6 euro, chleb po 3, cukier po 5, to by już dawno tam po rewolucji było. Tylko u nas głosują na celebrytów i debili, a teraz płacz jest :/

Opublikowano

le niskie płace sa wynikiem niskiej wydajności pracy - potrzeba mniej biurokracji i rzadszych zmian przzepisóww to firmy zamiast walczyć z tym będą miały czas inwestować w technologie...

gdzieś kiedyś przeczytałem, że jeśli mamy dwóch równie pracowitych ludzi ale jeden ma młotek a drugi specjalistyczną maszynę, to który stworzy więcej dóbr?

Opublikowano

Płace niskie bo koszty pracy są kosmiczne, akurat nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Na niskie podatki nikt się jeszcze nie odważył, konkurencyjność gospodarki i innowacyjnośc jeszcze spadnie, niefajna perspektywa. Brr, się mi przypomniał pieprzony los kataryniarza.

Opublikowano

i z ACTA przechodzimy w ogóle na ekonomię :)

sorki jest tu ktoś starszy niż 30 lat? pamięta ktoś czasy sprzed stanu wojennego?

pamięta ktoś czasy gdy były kartki, kiedy w Polsce było porównywalnie dobrze co w Europie? (pytam czy pamiętają a nie znają z książek z okresu średniowiecza)

Sorki komuna nas wykończyła, za komuny również mogliśmy sobie kupić 100 l benzyny za płacę minimalną, nie stać było nas na 90% rzeczy tych co mamy dzisiaj - czy we wszystkim jest dobrze? - nie, ale nikt mi nie powie że kiedyś było lepiej. Komuna zawaliła nam szansę na to aby dzisiaj w Polsce było tak dobrze jak na zachodzie, ale to w latach 40 ubiegłego wieku państwa zachodnie as wydymały rzucając nas na pożarcie wielkiemu bratu.

Sorki pamiętam czasy z lat 70 i 80 dorosły byłem w latach 90 i jakoś trudno mi dzisiaj narzekać w ten sam sposób co dzisiaj narzekają młodzi. Wychowania na pampersach, z wyjazdami z rodzicami na Chorwację, Grecję czy Hiszpanię, zajadający się owocami, którymi pokolenie wcześniejsze mogło się poczęstować (nie najeść, bo było tego za mało) tylko w święta, a wielu tych owoców w ogóle nie znało.

Sorki każde dziesięciolecie jest lepsze, pogadajcie z rodzicami (oczywiście nie z tymi którzy w tamtych czasach byli kierowniczą "masą zarządczą- bo im był dobrze) i dowiecie się jak było dobrze.

Czy dzisiaj jest ciężko? Pewnie tak, na pewno nie ciężej niż 30 lat temu, czy jesteśmy w dupie za zachodem? pewnie tak - bo doi nas zachód jak mleczna krowę, czy możemy coś zrobić? pewnie nie.

Musimy iść szlakiem wytyczonym nam przez zachód i USA aby z dziesięciolecia na dziesięciolecie żyło nam się lepiej.

Czy ACTA była dokumentem potrzebnym, może nas rząd nie miał wyjścia w podpisaniu go? może zostaliśmy zmuszeni do podpisania go bo jak nie podpiszemy tego układu to w roku następnym USA i inne kraje nie przedłużą nam kredytu albo nie dadzą następnego?

Czy demonstracje coś dadzą -g.....o dadzą bo podpisaliśmy, ratyfikujemy i będziemy posłuszni i tak i tak.

Jeśli macie takie ambicję aby być najlepszymi w europie należy coś zrobić aby to osiągnąć, nie negować wszystko co się robi i oczekiwać ze inni cokolwiek dadzą nam za darmo. Polska była już potęgą w Europie, jednak właśnie kłótnie i podziały między Polakami doprowadziły do upadku i rozbioru naszego Państwa.

Czy ACTA jest potrzebna? -gdyby w Polsce przestrzegało się obowiązujących praw i się je respektowało to pewnie nie - ale kto je respektuje? -NIKT.

Więc kraje takie USA wprowadza takie ustawy aby w tych krajach zmusić ich do respektowania tych praw.

A wystarczyło 20 lat temu wprowadzając te prawa je respektować a nie uważać że są a postępować jak by ich nie było.

--

a tak na odprężenie:

http://www.widelec.pl/widelec/1,111648,10945066,42_absurdy_zycia_codziennego_made_in_Poland.html

Opublikowano

@yaro

Z pierwszą połową twojego posta się zgadzam - nie da się zaprzeczyć, że jest lepiej niż było. Ale nie mam zamiaru się cieszyć, że mam teraz raka a nie AIDS :)

Równać trzeba w górę, a nie w dół, i nie wydaje mi się, aby USA i zachodnia Europa to były wzory godne naśladowania - Tusk z ekipą właśnie ich naśladują i zadłużenie zasuwa w górę - a w jakim tempie to możesz sprawdzić w GUS.

może zostaliśmy zmuszeni do podpisania go bo jak nie podpiszemy tego układu to w roku następnym USA i inne kraje nie przedłużą nam kredytu albo nie dadzą następnego?
Po pierwsze, jeśli tak jest, to jest to zwykły szantaż i utrata suwerenności, i wtedy nasz rząd powinien skończyć na palach. Ale nie wydaje mi się, że tak jest, bo UE, USA to raczej ci co biorą kredyty, a nie dają - co potwierdzają ostatnie kryzysy etc. A kto daje? Ano prywatne banki i gospodarki oparte na produkcji i surowcach. Zachód zmierza na manowce, dzięki socjalistycznym rządom - prosto mówiąc "z dobrobytu w dupach im się poprzewracało". Nie wspomnę już o kwestiach bezpieczeństwa militarnego - zastanów się, gdzie by nasz kraj w wypadku wojny produkował czołgi, czy samoloty? Ano właśnie.... Dobrze, że rolnictwo jeszcze jakoś funkcjonuje.

No ale to taka moja dygresja - fakt mając 25lat będę siłą rzeczy narzekał w inny sposób, chociaż mam dwóch braci po trzydziestce i raczej patrzą na świat podobnie jak ja.

A wracając do ACTA - w Polsce mamy przepisy pozwalające ścigać łamiących prawo w internecie - pamiętasz antykomora? Szybka akcja.

Wystarczyłoby kilka "pokazówek" i kar dla "zasysaczy" i reszta by się uspokoiła i spokój z P2P.

A teraz pomyśl sobie tak: tak jak napisał nabe, ISP teraz będą praktycznie zmuszeni używać deep packet inspection, czyli zawartości każdego pakietu danych który wysyłasz i odbierasz z kompa. Teraz pomyśl nad tym: a tajemnice handlowe (maile, które wystarczy, że konkurencja da w łapę komuś w ISP), a numery kart kredytowych (razem z kodami CVC), a wszelkie maści hasła i piny? Sorry, ale dla mnie po wprowadzeniu ACTA ISP chciał nie chciał będzie jak haker robiący sobie atak "man in the middle".

I moim zdaniem "prawa autorskie i piractwo" to tylko piękna medialna facjata.

Trzeba będzie sobie radzić na swój sposób. Tzn. używać własnego softu szyfrującego, takiego jak jeden amerykanin napisał dla protestujących bodajże w Iranie parę lat temu, gdy rząd filtrował każdy pakiet wychodzący z kompa.

Ogólnie ten rząd trzeba wymienić, bo skończymy jak pomieszanie Grecji z Koreą Północną.

===============================================================================

HAHAHAH :D:D: INFORMACJA Z OSTATNIEJ CHWILI, NIE POZOSTAWIAJĄCA JUŻ ŻADNYCH ZŁUDZEŃ CO DO ACTA i USA:

http://www.internetblackout.org/usa-nie-bedzie-ratyfikowac-acta,0.html

Innymi słowy, za przeproszeniem, nasz rząd "obciągnął" za darmo, tak jak inne, które to porozumienie podpisały.

I teraz Amerykańskie korporacje nas mogą kontrolować, a nasze ich nie. Super! Brawo Donaldzie!

Czy zatem rząd Donalda Tuska strzelił sam sobie w stopę? To już raczej pewne, faktem natomiast jest to o czym mówił Bogdan Zdrojewski – „wstydem będzie nie podpisanie”, i faktycznie wstydem byłoby nie dać się oszukać wielkim amerykańskim koncernom.

N/C (...)

Opublikowano

Bo ktoś znów puknął plotę i już huczy :)

Amerykanie zadzwonili :)

- a głupi jeden z drugim nawet nie spytał z kim rozmawia. Dla pieniaczy ważne jest że rozmawiali z Amerykaninem - pewnie Obama zadzwonił a teraz sie wstydzi :).

A może jakiś pismak piszący o ACTA chciał sie czegoś dowiedzieć i zadzwonił aby mieć świeży materiał?

Nie bardziej prawdopodobne to to że Clinton, albo Obama się chcą dowiedzieć :D

Opublikowano
To ja się wypowiem:

ad 1. wiek emerytalny dobrze że podnoszą - społeczeństwo się starzeje

ale przede wszystkim powinni zaorać krus i wszelkie przywileje w tym mundurowe...

ad 2. ja akurat uważam że powinni zlikwidować pit i cit w zamian za wysoki VAT np 35% na wszystkie towary - wtedy całe dochody państwa pochodziłyby z podatków pośrednich, a dobra luksusowe byłyby drogie, więc automatem wyrównałaby się dysproporcje między biednymi a bogatymi, którzy teraz i tak krzystają z ulg

ad 3. nie mam auta - ne potrzebuję - jeżdżę rowerem 10 mies w roku - pasi mi - uważam natomiast że ludzie powinni się zacząć godzić z myślą że era taniej ropy się definitywnie skończyła (peak oil już był)

co do poostałych się zgadzam z przedmówcą

--

hehe nieźle... naprawdę nieźle

W ramach rewanżu:

Piszesz, że podniesienie wieku emerytalnego było dobrym krokiem... Jako pracodawca, zatrudniający w chwili obecnej ponad 70 osób, powiem tak - nie wyobrażam sobie pracownika, ktory w wieku 65-67 lat będzie chodził do pracy (nie każdemu zdrowie na to pozwala, nie każdy jest w stanie chodzić o własnych siłach) i będzie efektywny. Ponadto zwiększenie wieku zablokuje również możliwość zatrudnienia osób młodszych - po prostu nie bdzie dla nich etatów. Zatrudniając np. brukarzy, którzy nie mają lekkiej pracy, pracowników zieleni, którzy bez względu na pogodę muszą wykonywać swoje obowiązki, sprzątaczki, i wielu jeszcze innych, nie widzę ludzi w podeszłym wieku na takich stanowiskach.

Co do krusu mam dokładnie takie samo zdanie.

Jednak uważam, że vat pownien chociaż zostać na poprzednim poziomie. Zrównanie vatu na wszystko, jak proponujesz, doprowadziłoby do sytuacji, w której spadłby popyt na towary, firmy musiałyby ograniczać kosztu (może kosztem pracowników), żeby swój towar sprzedać. Poza tym, biednych nie byłoby stać na sporą część towarów, a bogaty jakoś by sobie poradził.

To, że Ty jezdzisz rowerem, to super. jednak większość zaopatrzenia odbywa się transportem samochodowym, a przy tych cenach paliw, wzrost kosztów trasportu przełoży się na wzrost cen w sklepach. Nie każdy też może dojechać do miejsca pracy na rowerze.

Tyle ode mnie:)

Pozdrawiam

--

sorki jest tu ktoś starszy niż 30 lat? pamięta ktoś czasy sprzed stanu wojennego?

pamięta ktoś czasy gdy były kartki, kiedy w Polsce było porównywalnie dobrze co w Europie? (pytam czy pamiętają a nie znają z książek z okresu średniowiecza)

Tak, ja jestem ;) W tym roku skończę 40 i może nie wszystko pamiętam, ale coś mi tam w głowie zostało.

Opublikowano

wpisał to AREBENTI - kolejny bardzo poważny nieanonimowy, ekspert.

Sorki to też pewnie Obama - tylko pod swoim nickiem z Klubu Malawi.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.