Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mając dostęp do tokarki można by w bardzo prosty a zarazem profesjonalny sposób zrobić z korpusu narurowego i tych rur, dowolnej długości fbf w bardzo przystępnej cenie.

Opublikowano

Z tokarką całkiem niezły pomysł grubość ścianki to 5mm więc można by coś przy tym pokombinować, ale niekoniecznie na narurowcu.

BTW kiedyś były kłódki na taki trójkątny klucz, otwierało się je za pomocą mazaka i zapalniczki, może podobną metodą można by gwint na PMMA "nanieść" ?

Opublikowano

Podbijam wątek.

Trochę zmodyfikowałem wymiary standardowej 450-tki na 160x60x50h czyli 480L brutto, większa pow.dna jest wskazana dla trofci. Szklarz sklei mi zbiornik za 420zł ze szkła 10mm. Myślę, że cena jest dobra. Poczytałem trochę i obmyśliłem schemat filtracji:

Zasys wody -2 równoległe korpusy 10'' z wkładami sznurkowymi 50 mikronów -pompa co 25-40 -spust wody do kanalizy i dopływ świeżej wody do podmiany -korpus 5'' z gąbką lub grysem koralowym (zależy co będzie bardziej potrzebne) - 2 równoległe fbf-y w korpusach 10'' -wylew wody do akwa. Ma to być jedyny system filtracji mech. i biol. dla 16 dorosłych chipimbi + 6 młodych ok.6cm dł, (wiadomo, że coś jeszcze przybędzie). Teraz pytania.

-Czy system wydoli?

-Czy zawory dawać przed i za trójnikami, czy lepiej przed i za każdym korpusem?

-Czy zasys i wylew dać z rur 1'' i zredukować za trójnikami na 3/4'', czy się nie pitolić i całość dać z 3/4''?

narka

Opublikowano

Nie wiem po co ten 5" ?

- system wydoli (tylko pamiętaj że fbf musi dojrzeć)

- przydałby się schemat wtedy łatwiej będzie ocenić czy zawory są w dobrym miejscu.

- dałbym całość z 3/4

Opublikowano

Dlaczego za fbf-ami? W zdecydowanej większości filtracji narurowej opisanej na forum podmiana jest za pompą. Na początku, zanim wgłębiłem się w temat, chciałem podmianę dać na początku systemu, żeby oszczędzać wkłady w mechanikach i zrzut wody z syfem załatwić grawitacyjnie. No, ale praktykiem nie jestem i biorę pod uwagę rady ludzi, u których takie systemy działają.