Jump to content

Fbf

Recommended Posts

Witam,

Jestem tu zupełnie nowy, bo hoduję tropheusy i moje miejsce jest na forach tanganickich. Przyciągnęły mnie tutaj informacje na temat filtra FBF, których tam nie znalazłem. Mam wolny 5'' korpus filtra narurowego i atmana 203. Chciałbym zapytać czy taki korpus się nada na FBF-a (w większości wątków wykorzystano korpusy 10'') i czy atmana mam dać na początku czy na końcu zestawu?

Narka.

Pewnie o tym wiesz! Ale niezwykle ważna w tego typu filtracji jest czysta mechanicznie woda podawana na złoże np. piasku. Jeżeli już masz to 5" narurowca wykorzystałbym jako mechanika i zapodał mu jakiś gęsty materiał filtracyjny, a na typowego FBF-a tak jak mówi kunta 20" taki np Big Blue :P (szkoda że te 20" narurowce nie są transparentne, choć może gdzieś znajdzesz, fajnie wygląda bulgoczący piach w takim FBF-ie)

A co do AT-203 to trudno mi powiedzieć. U mnie FBF-y były zasilane pompą CO. Atman IMHO może być za słaby. To też zależy wszystko od ustawienia FBF-a; jeśli będzie na równo z akwarium to kto wie? Ale się do końca nie wypowiem, bo nie praktykowałem takiego rozwiązania.

Jak chcesz zerknuj tutaj http://forum.klub-malawi.pl/fbf-mojemu-pompie-t12553.html?&highlight=fbf+po+mojemu

tam jest o moich 5 min. z tego typu filtracją.

Witam ponownie.

Dzięki za odzew. Nie miałem na celu budowania nowego systemu filtracji tylko wykorzystanie posiadanych elementów, które leżą nieużywane. W 300L mam kubeł i T-head, które są wystarczające, ale planuję przeprowadzkę do 450L i przydałoby się coś dodatkowego. Na wylocie z Atmana z gąbką chciałem podpiąć FBF-a, który miałby być schowany pod akwarium. Z tego co czytam w waszych postach, to mój plan nie wypali i trzeba będzie pokombinować inaczej.

Narka.

Korpus 5" jest na FBF za niski. Ja używam 10-calowych, ale 20" mógłby być lepszy. Z tym,że jest o wieele droższy co stawia pod znakiem zapytania sens konstruowania na tym czegoś chałupniczo vs gotowiec. Btw można kupić gotową kolumnę w sklepach dla morskich. Ale to w ogóle nie musi być przezroczyste. Niektórzy z powodzeniem konstruują to z rur pcv.Albo w wersji lux - z akrylowych kształtek. Miałem raz w pełni trójkątny klejony ze szkła, też odradzam bo pękł a pęknięcie tego pod akwa to katastrofa.

Kilka pomysłów pojemników na szybko:

1408.JPG

W marketach za śmieszne pieniądze, dokleić tylko kołnierz z pleksi i na to oring z przyłączami

9ab7597ecba7414d.jpg

Tylko się nie śmiej nie wiem jak bardzo skłonny jesteś do majstrowania, czasem dla samej satysfakcji z kombinowania :)

Dzięki za niezłe fotki. Pojemnik to nie problem, bo korpus 10'' mażna kupić poniżej 40zł, ale z tego co wyczytałem to mój Atman tego nie ruszy. Trzebaby kupić pompę c.o., a to już tworzenie systemu z całkiem nowych elementów i moje nieużytki nadal będą leżały odłogiem.

Narka