milc Opublikowano 23 Marca 2007 #1 Opublikowano 23 Marca 2007 Wszędzie się pisze - dawać podłoże piaskowe ~5 cm, bo inaczej strefy beztlenowe, armagedon i wogóle. Mieszać przy podmianach, dosypywać świderków. Moje ryby prowadzą na tyle intensywne prace budowlane, że gdzieniegdzie piasku jest 1 cm, a gdzie indziej 15. Zastanawiam się, jak to wszystko, co powyżej, ma się do filtracji Deep Sand Bed (DSB)? I czy dając warstwę piachu 10-12 cm dałoby się uzyskać takie efekty o jakich się pisze w przypadku DSB? Co ciekawe, właśnie wytworzenie się warstwy beztlenowej jest w tym przypadku podawane jako zaleta i konieczność, a nie wada. Myślę o tym w kontekście uruchamianego zbiornika non-mbunowego, gdzie prac budowlanych powinno być chyba znacznie mniej, niż przy moim zestawie mbunowym. milc
MateuszT Opublikowano 23 Marca 2007 #2 Opublikowano 23 Marca 2007 Myślę o tym w kontekście uruchamianego zbiornika non-mbunowego, gdzie prac budowlanych powinno być chyba znacznie mniej, niż przy moim zestawie mbunowym. No żebyś się nie przeliczył... Zwłaszcza, jak weźmiesz gatunki preferujące piaszczysty biotop i wyszukujące pożywienie w piasku.
danielj Opublikowano 23 Marca 2007 #3 Opublikowano 23 Marca 2007 Jeśli będziesz miał takie rybska jak w moim podpisie to ręczę Ci , że kupy piachu są większe niż gdy miałem mbuniaki
Rekomendowane odpowiedzi