Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium powoli dojrzewa więc przyszedł czas na wybór obsady.

Jako początkujący postanowiłem wybrać rybki z proponowanych przykładowych obsad. Moje typy:

Pseudotropheus saulosi

Labeotropheus trewavasae

Labidochromis sp. hongi

Metriaclima Estherae Red Red

Chciałem też Pseudotropheus demasoni ale chyba nie bardzo pasuje do P. saulosi, których raczej nie chciałbym się pozbywać.

Kolejnym moim chciejstwem był Metriaclima lombardoi ale chyba ciut zbyt wymagający jak na początek no i wygląda (przynajmniej na zdjęciach) jak odbicie saulosi.

Co wy na to? Może któregoś z dwóch w/w da się wcisnąć?

Chciałbym pozostać przy czterech gatunkach.

Prosiłbym o sugestie co do gatunków oraz liczby rybek.

Opublikowano
Kolejnym moim chciejstwem był Metriaclima lombardoi ale chyba ciut zbyt wymagający jak na początek no i wygląda (przynajmniej na zdjęciach) jak odbicie saulosi.
Z tym że odwrotne samiec żółty a samice pasiaste :)
Pseudotropheus saulosi Labeotropheus trewavasae Labidochromis sp. hongi Metriaclima Estherae Red Red
Zostałbym przy tym.
Opublikowano
Obsada bardzo fajna i poprawna żywieniowo.

Bo to jedna z proponowanych przez Was obsad :D

Mam zamiar kupić po 8 sztuk każdego gatunku i zobaczyć co się z tego urodzi.

Tylko chyba nie dam rady wszystkich wpuścić na raz, no i nie wiem jak akwarium zareaguje na taką ilość.

Zacznę od P. saulosi a później dorzucę całą resztę razem. Przynajmniej mam taki plan.

Może być?

Opublikowano

Tak sobie próbuję wyobrazić tą obsadę i wygląda mi to bardzo mdło.

Wiem, że każdy ma inne gusta, ale jak kolega pyta to pewnie zdecydowany nie jest (coś tak jak ja).

Mi o wiele bardziej kolorystycznie pasowałyby demasoni zamiast saulosi. Zresztą w tym towarzystwie nie miały by lekko i na ładne wybarwienie samca nie ma co liczyć.

Labeotropheus trewavasae, Labidochromis sp. hongi SRT, Metriaclima Estherae Red Red, Pseudotropheus demasoni.

Wizualnie super.

Żywieniowo bardziej niż OK.

No i pewnie będzie się działo w zbiorniczku, oj będzie:D

Opublikowano

Nad demasoni długo myślałem, ale nie chciałem pozbywać się saulosi.

Wybór jednak dokonał się sam. W sklepie nie mieli demasoni tylko saulosi :D

Od wczoraj w baniaczku mam 1+4 wybarwione saulosi. Jak pomyślnie dotrwają do końca miesiąca to dorzucę resztę obsady.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam po przerwie w temacie.

Jakoś tak wyszło że z planowanej obsady:

1. Pseudotropheus saulosi (1+4)

2. Labeotropheus trewavasae (1+5)

3. Metriaclima Estherae Red Red (1+3)

4. Labidochromis sp. hongi (0)

nie zakupiłem Labidochromis sp. hongi.

Przyszedł czas naprawić ten błąd, ale pojawił się problem.

Moja lepsza połowa stwierdziła, że jest jej za żółto i za niebiesko i chce coś czarnego w akwarium.

Wybór padł na Melanochromis parallelus http://cichlidenareal.ru/wiki/index.php?vid=513

Dietetycznie wydaje się pasować do obsady ale wolę się dopytać.

Może być?

I czy dać go zamiast hongi czy może razem z nimi dorzucić do reszty (będzie wtedy 5 gatunków (docelowo ok 25 osobników)?