Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wymiary przyszłego baniaczka to:

120x45x50

Interesujące mnie gatunku to :

Labidochromi yellow

Cynotilapia afra

Pseudotropheus saulosi

Maylandia crabro

Aulonocara Fire Fish

Są to ryby o podobych w miarę warunkach, które potrafi zapewnic moj przyszły baniak, a przy okazji sliczne. Prosiłbym znawców tematu o dobranie 2-3 gatunków, które mógłbym bez problemu trzymac w akwa, a także o proporcje ilościowe. Prosiłbym o pomoc.

Pozdrawiam !

Opublikowano

Jak najbardziej jestem otwarty na wszelkie propozycje :)

A co myślisz o Aulonocara Fire Fish ? Ktoś w ogóle miał stycznośc z zachowaniem i zapotrzebowaniem tej ryby ?

Opublikowano

Chyba jako początkującemu nie opłacają mi się na początek takie twory :D

Swoją drogą może jest jakiś gatunek, który szedł by w inne kolory niż błękitny i żółty ( chodzi mi o jeszcze inne żywe kolory )- dośc prozaiczne powody poszukiwań, lecz kto pyta nie błądzi :).

Opublikowano

Witam,co do Aulonocar Fire Fish to z obserwacji własnych stwierdzam,że nadają się jedynie do większych zbiorników bo potrafią spore urosnąć..Odpowiednio karmione pięknie się wybarwią .Prawdziwy efekt dla tej ryby daje jednak zbiornik jednogatunkowy z odpowiednim oświetleniem np.flora.pozdrawiam

--

A nie myślał kolega o obsadzie 270l. pyszczakami z grupy mbuna? Wielkość ich daje więcej możliwości..:)Np.Pseudotropheus sp. "zebra long pelvic",Cynotilapia afra mbamba ,itd.:)

Opublikowano
Swoją drogą może jest jakiś gatunek, który szedł by w inne kolory niż błękitny i żółty ( chodzi mi o jeszcze inne żywe kolory ).

Do 240l to może saulosi ale odmiana "coral" samice pomarańczowe.

Opublikowano

Maylandia crabro - inaczej "szerszeń nie bez powodu bo potrafi "użądlić;)

--

"coral" jest sztucznie stworzony choć bardziej barwny od formy podstawowej:)

--

"coral" jest sztucznie stworzony choć bardziej barwny od formy podstawowej:)

--

Miałem kiedyś w podobnym zbiorniku stado Metraclima msobo magunga,samce są wobec samic kontrastowo wybarwione co daje piękny efekt.Wiele u mnie osób podziwiało je:)Choć przestrzegam przed łączeniem ich z innymi pyszczakami bo mają dużą agresję .W takim akwarium 3samce na około 15 samic i efekt murowany:)

--

I jeszcze jedno zauważyłem,że wiele osób stawia na jasne podłoże nie biorąc pod uwagę jak ryby się na nim czują...Ja stosuję od dawna piasek zbliżony do rzecznego, i ze swojego doświadczenia wiem,że ryby bardzo dobrze się na nim czują co potwierdziły liczne inkubacje wielu gatunków pyszczaków w moich zbiornikach..