Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam takie pytanie: jak sie nazywa gatunek pyszczaka ktory jest na puszce pokarmu ''malawi'' (ten z zoltym brzuchem) , kiedys mialem go w akwarium ale niewiem jak sie nazywa?

Opublikowano

Zależy czy na puszce dla NYASA czy NYASA/MBUNA .

Na puszce dla nyasa jest Metriaclima sp zebra chilumba Luwino Reef, druga ryba przypomina Dimidiochromis compressiceps ale nie w tym ubarwieniu. Na puszce dla nyasa/mbuna też Luwino Reef i Labidochromis Hongi. Ale nie sugeruj się ubarwieniem ryb na tych opakowaniach bo ktoś tam sporo przesadził z kolorami, porównaj sobie zebre z jednej i drugiej puszki.

Opublikowano

dziekuje za pomoc,

wydaje mi sie ze to chyba hongi, kolory na puszce sa troche przesadzone ale ryba ktora mialem w akwarium wygladala identycznie z ta z puszki.

Byla dosc agresywna-dominujacy samiec zabijal mniejsze wlasnego gatunku, potrafil ostro konkurowac i odpierac ataki auratusa ktory jak wiadomo jest bardzo agresywny.

Samiczki byly koloru brazowego i osiagaly niewielkie rozmiary w porownaniu z samcem (samica ok 7-8cm , samiec 12-13cm)

Na youtube widzialem wiele hongi, o rozmaitym ubarwieniu, ale identyczna jak ta z puszki ktora mialem w akwarium jeszcze niewidzialem.

Kolega od ktorego mialem te hongi mowil ze to rdzawe( czyli I.Sprengerae ) oczywiscie wedlug mnie to nie ta ryba , raczej przychylam sie do twierdzenia ze to hongi.

Mialem je kilka lat temu, i jak na razie nigdzie na nia nie trafilem-ani w sklepach akwarystycznych, ani na wroclawskiej gieldzie akwarystycznej.

Opublikowano

Tak w charakterze ciekawostki - dostałem info od przedstawiciela Tropicala. Wszystko się zgadza poza tym że na puszce dedykowanej pod nyasa na drugim planie mamy Aulonocara "rubescens". A pod Mbuna zdjęcie Luwino Reef robili na Maisona.

Opublikowano

Koledzy,a co myślicie o tych Labidochromis hongi sweden -ach? Widziałem je,faktycznie kolor mają mocniejszy ale trzeba karmić pod kątem koloru bo to tak jak z dobrym kremem do twarzy dla kobiet zasada - przestajesz używać traci się efekt działania:)

Opublikowano

Mam kolegę serdecznego na drugim końcu Polski ,ostatnio dużo o nich piszemy i rozmawiamy.Ma stado dorosłych,widziałem faktycznie piękne i co ciekawe samice też są ładnie ubarwione..Co do agresji podobno aż takiej ostrej nie mają co mnie trochę zdziwiło.Problemem jest ich cena w Polsce ..Bardzo droga ryba w tej chwili,na tan-malu za dorosłego wołają około 80zł. to wariactwo..

--

Cyklop-eeze faktycznie jest klasa ale cana za 50g. około 50zł. to dla normalnego człowieka w tych czasach jest duży koszt...Drogie te czasy mamy a pensje w miejscu stoją;")