fotowik Opublikowano 11 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Przeglądając internet w poszukiwaniu informacji o Protomelas taeniolatus i Steveni Taiwan zauważyłem, że jest hodowany najczęściej z mięsożernymi nonmbuna. W "bazie ryb" jak i w innych źródłach gatunek jest określany jako roślinożerny. Czy osoby posiadające Protomelasy mogą się wypowiedzieć jaką stosują dietę?
yaro Opublikowano 11 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 11 Stycznia 2012 W "bazie ryb" jak i w innych źródłach gatunek jest określany jako roślinożerny. Bo w bazie jest błąd ryby te żywią się peryfitonem.
fotowik Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Nie chcę zakładać nowego wątku, a pewnie trafią tu osoby szukające informacji o Protomelas. Czy w akwariach rosną tak duże jak jest w "bazie" -23cm? W innych źródłach podaje się 13-15cm, np tutaj: http://www.cichlid-forum.com/articles/p_taeniolatus.php
Perez666 Opublikowano 11 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Taeniolatus w naturze osiąga 19cm a steveni 16cm, więc w akwa urosną większe.
fotowik Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor #5 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Chcąc jakoś sensownie zakończyć temat, jaką dietę polecacie? Mając na uwadze, że Protomelasy pływałyby z mięsożernymi nonmbuna. Czy NATUREFOOD PREMIUM CICHLID M jako podstawowy plus jakaś dobra spirulina i mrożonki (artemia, kryl) byłoby dobrze? Jak tak, to w jakich proporcjach i jak często dany pokarm podawać?
eljot Opublikowano 15 Stycznia 2012 #6 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Osobiście karmiłbym w proporcjach 70 do 30 na rzecz "mięsa"
yaro Opublikowano 15 Stycznia 2012 #7 Opublikowano 15 Stycznia 2012 to w końcu jak jest? ja sie mylę, że to mięsożercy czy myli się baza ryb - w ktorej cały czas widnieje że to roślinożercy?
eljot Opublikowano 15 Stycznia 2012 #8 Opublikowano 15 Stycznia 2012 IMHO w bazie jest byk. Jeśli się nie mylę to właśnie one wybierają z peryfitonu robale i przy okazji trochę glonów się trafi.
Piter73 Opublikowano 15 Stycznia 2012 #9 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Taeniolatus w naturze osiąga 19cm a steveni 16cm, więc w akwa urosną większe. Pierwsze zgadzam się z Perezem ale taiwany powyżej 16cm. raczej nie będą chyba ,że przerośnięte ale wtedy tracą na uroku..Zobacz do mojej galerii tam są moje taiwany ,wybarwione , prawidłowej wielkości i gabarytów..Różnorodność siłą w karmieniu jest ich...
Perez666 Opublikowano 15 Stycznia 2012 #10 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Steveni żeruje na głębokości ok. 20 metrów, więc można przypuszczać czym się żywi. Natomiast teaniolatus rzadko "schodzi" poniżej 10 metrów...ale wybiera luźne drobiny pokarmu przez wyssanie ich z podłoża.
Rekomendowane odpowiedzi