kisor Opublikowano 22 Marca 2007 #1 Opublikowano 22 Marca 2007 Dziś wytarła mi się samiczka rdzawa, któa wypuściła poprzednie młode... 2 tygodnie temu! I to nie została specjalnie przymuszona, ale sama od rana przeganiała inne samice, mniejsze samce, wybarwiała się na fioletowo, by po południu się wytrzeć. To jak na razie u mnie rekord, do tej pory robiła sobie przerwy 4-5 tygodniowe. Jakie Wy zaobserwowaliści najkrótsze przerwy między inkubacjami?
nimbo Opublikowano 22 Marca 2007 #2 Opublikowano 22 Marca 2007 u mnie najkrótsza przerwa między tarłem to była kiedyś Polystigma. Miała przerwę między tarłami 2miesiące To dość szybko jak na drapieżniki
harisimi Opublikowano 22 Marca 2007 #3 Opublikowano 22 Marca 2007 U mnie też zdarzały się przerwy tylko 2-3 tygodniowe ale często w takich sytuacjach samica nie donosiła młodych. Co do temperamentu rybek Kisora ... to słyszałem że udziela się zwierzakom od ich włascicieli
czester_ Opublikowano 22 Marca 2007 #4 Opublikowano 22 Marca 2007 Nic ino się cieszyc... przynajmniej nasz rząd nie przywali się, do przymusowego rodzenia dzieci gdy ich nie ma:) U mnie chyba najkrócej samica saulosi 2 tyg przerwy miała...ale ona słynie z nadpobudliwości:P Wszędzie się pcha:)
juppi Opublikowano 23 Marca 2007 #5 Opublikowano 23 Marca 2007 samica maingano i jedna redka - po 2 tygodnie przerwy też...
kisor Opublikowano 24 Marca 2007 Autor #6 Opublikowano 24 Marca 2007 no to widzę, że to taki chyba minimalny rozsądny okres dla samicy, aby dojrzała w jej głowie myśl o tarle miał ktoś krótsze przerwy, znaczy samice czy miały?
Jakub Opublikowano 17 Grudnia 2007 #7 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Z mbuna jakie miałem najmniejsze przerwy między tarłami występowały u M. auratus, rekord wyniósł 9 dni.
Rekomendowane odpowiedzi