Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok, jakim systemem sprawa jasna.

Teraz pytanie, czy warto w końcu robić bypass na FBF`ie i zapasie czy nie warto ??

jeśli bypas to robić szeregowo, a jeśli bez bypasu to zostawić równolegle ??

Opublikowano
Bzdura, średnica się nie zmniejsza.

Z jednej strony powiększasz rurę wewnątrz, a z drugiej na zewnątrz.Czyli przekrój się nie zmienia.Na tej zasadzie działa zgrzewarka...

Porownaj armature i zobaczysz roznice

-----------------

Ja bym zrobil tak i wtedy masz elegancka regulacje w FBF i w zapasie jezeli zastosoujesz purigen.

narurowiec3.jpg

Opublikowano

Jeśli już taki układ to założyłbym trzeci korpus, 1/ fbf, 2/ purigen, 3/zapas w razie "w" na ew węgiel, absorber fosforanów itp okresowe wynalazki ;)

Opublikowano

moze dziwne pytanie,

jaki powinien byc optymalny przeplyw przez narurowca z wkladem z wegla tak aby jak najwiecej substancji byl w stanie absorbowac wegiel?

chodzi o sytuacje podmianki wody prosto z kranu - nie moze to trwac w nieskonczonosc bo kubly sa wtedy wylaczone

Opublikowano
moze dziwne pytanie,

jaki powinien byc optymalny przeplyw przez narurowca z wkladem z wegla tak aby jak najwiecej substancji byl w stanie absorbowac wegiel?

chodzi o sytuacje podmianki wody prosto z kranu - nie moze to trwac w nieskonczonosc bo kubly sa wtedy wylaczone

Gdzies bylo na forum ze kontakt wody z weglem powinien trwac nawet kilka minut aby pozbyc sie chloru...

---------

Co do trzeciej galezi oprocz FBF i zapasu na purigen/wegiel, to dzisiaj zalozylem do swojego zapasu purigen i musze powiedziec ze przeplyw jest wrecz minimalny, zeby go uplynnic. Jezeli jest za duzy cisnienie podnosi purigen i blokuje przeplyw. W zwiazku z powyzszym trzecia galaz bedzie obowiazkowa jezeli nie chcesz stlumiac pracy pompy przy zastosowaniu purigenu i FBF. Przy ukladzie FBF i wegiel nie bedzie problemu.

Opublikowano
Jezeli jest za duzy cisnienie podnosi purigen i blokuje przeplyw
Czym ty zabezpieczyłeś purigen przed wypłynięciem z korpusu że blokuje ci pompę c.o. ? Ja mam zamontowany korpus z purigenem na wyjściu z Unimaxa 250. Praktycznie większość purigenu mam na górze i przepływ spada nieznacznie, no a moc pompy w porównaniu do c.o. to niebo a ziemia :)