Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 240 l.to nie jest duze akwarium jak dla pyszczaków ale jak na start to można powiedzieć idealne .Moim zdaniem czym wiekszy baniak tym mniej pracy .POLECAM hodowanie ryb to super hobby a szczególnie pysie.

Opublikowano

ale co tu debatować - co rano w sobotę podłączasz wąż, spuszczasz 20%, w tym czasie czyścisz szyby kartą masercard :P

potem podłączasz wąż do kranu i dolewasz wody do pełna i koniec...

jak nie masz czasu to ustawiasz automatyczny karmnik i luzik, nawet nie musisz zaglądać do baniaka

mi obsługa 720l zajmuje 25min tygodniowo ;)

Opublikowano

Pewnie przy 240 będzie to krócej bo z 720l baniaka 20% spuszczonej wody to będzie prawie 150l (a to może potrwać) przy 240l to będzie niecałe 50l.

Tak na marginesie makok może być karta visa? leze.giflauh.gif

Opublikowano

:) dzięki załoga

a usuwanie kupek?

przy spuszczaniu wody można jakoś to wysysać?

ale wtedy piasek chyba się zaciągnie?

no i jak tu przez pół salonu wąż przeciągać do łazienki do tej operacji podmiany

Pozdrawiam

Opublikowano

Kupska są lżejsze od piachu, więc przy umiejętnym odsysaniu piachu nie wciągniesz.

Nie musisz rozwijać 20m węża, można z kibelkami latać ;)

A jak w wiaderku wypłuczesz gąbkę z mechanika to możesz tą wodą kwiatki w domu podlać.Lepszego nawozu nie ma, rosną jak szalone :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czyli można odsysać kupska z wodą do 2-3wiader 10l tygodniowo i powinno to zapewnić czystość?

a szyba naprawdę już po tygodniu jest do skrobania?

czy dla Malawi może być niższe akwarium?

mam szafkę 118x40cm

ale 42cm nad szafką są w ścianie włączniki świateł i termostat pokoju itd

Gdybym zrobił akwarium 116cm x 40cm głębokość x 35cm wysokość byłaby pojemność 162l i weszło mi w ładnym miejscu, tylko pokrywa nie znam się czy dałbym radę zrobić max wysoką 5-6cm, bo jeszcze podkładka 1cm pod akwarium chyba.

240l musiałbym stawiać na innej szafce większej i blisko okna demolując sporo, zdecydowanie lepiej by wyglądało u mnie akwarium to 116cm ale nie wiem czy może być niskie na 35cm i czy to technicznie da rade rozwiązać z pokrywą

Dzięki

Opublikowano

too zrób 118x40x40 i kup taką lampę:

http://www.aquariumsklep.pl/?zobacz=2077

nie będzioe przeszkadzać temu co masz na ścianie, a bedziesz zadowwolony - można ją powiesić na linkach albo postawićc na krawędziach akwa

miałem i byłem zadowolony

a co więcej wody to więcej wody.. ;)

jak dasz wysokie na 35cm i nasypiesz 5 cm piachu to będziesz miał strasznie niski słup wody - nie polecam

Marek można :mrgreen:

Opublikowano

Szybę warto co tydzień przeczyścić, bo po dwóch można już nie zobaczyć ryb.

Ja mam dwa akwaria o wysokości 40cm.Te 35cm to już chyba jednak zbyt mało, chociaż nie mówię że nie może być.

Pod akwa daj matę akwarystyczną, ma kilka mm grubości.