Jump to content

Waham się

SNCF

Recommended Posts

Pomocy

Waham się jak diabli.

Spędziłem na forach akwarystycznych w ostatnim tygodniu ogrom czasu

ale temat jest jak rzeka im dalej tym głębiej i gorsze trudniejsze tematy

nigdy nie miałem prawdziwego akwarium, tzn z filtrami itd.

tylko mała kula z bojownikiem

Dziecko mnie naciska, Tatuś kiedy wreszcie będziemy mieli rybki

a ja nie chcę lasu jak w klasycznym akwarium

odkryłem Malawi jak zobaczyłem http://imageshack.us/f/37/02mal.jpg/

oraz taki ład jak w tych akwariach:

[ame]

[/ame]

[ame]

[/ame]

z żonką stwierdziliśmy to jest to

czytam że 240l to będzie minimum, a jest to dla mnie zbiornik przerażająco ogromny.

Proszę powiedzcie ile z tym jest tak naprawdę obsługi?

już jestem bardzo zajęty (praca po 14h) i po prostu obawiam się że to mnie przerośnie, a szkoda by było.

Mili jesteście na tym forum najbardziej i pomocni co mnie motywuje in +

ale cotygodniowe grzebanie w akwarium, jego sprzątanie, choroby ryb, tysiące parametrów wody, myślę ze nie wyrobię.

Pozdrawiam

Roboty z naszym biotopem jest niewiele (jeśli masz "standardową" polską wodę czyli PH 7,5 i NO3 0-5) Jeśli nie przerybisz zbiornika i dasz odpowiednią filtrację to masz pracy 0,5 h raz w tygodniu plus raz na pół roku czyszczenie kubła.

czytam że 240l to będzie minimum, a jest to dla mnie zbiornik przerażająco ogromny.

Za pół roku, będziesz myślał o 450l :D

Jeżeli będziesz regularnie czyścić akwarium, to niema się czego obawiać. 30-40min. w każdą sobote i akwarium czyste, że ''mucha nie siada''... :)

No, praktycznie test na no2 robi się podczas dojrzewania, później tak z przyzwyczajenia raz w miesiącu albo wcale, :) A 240l jak zalejesz to sie skurczy nie zauważysz kiedy :) A te wszelkie parametry, testy, choroby(których unikamy poprzez testy itp.), to nie taki diabeł straszny.

Pooglądaj jeszcze galerię Wkońcu trzeba szukac już pomysłu na aranżacje i obsade :)

Roboty z naszym biotopem jest niewiele (jeśli masz "standardową" polską wodę czyli PH 7,5 i NO3 0-5) Jeśli nie przerybisz zbiornika i dasz odpowiednią filtrację to masz pracy 0,5 h raz w tygodniu plus raz na pół roku czyszczenie kubła.

Optymiści :)

tak, nie zamierzam przerybić, dla 240l 6-8 rybek by było czysto i kontrastowo

właśnie te parametry wody nawet nie wiem czym mierzyć

mam tylko taki próbnik kropelkowy do twardości,kupiłem kiedyś dla kalibracji stacji zmiękczającej w kotłowni w domu. Woda z wodociągów ma ok 22 a za stacją ustawiłem 3 na dom.

Mam taki zbiornik. Pyszczaki nie potrzebują specjalnej opieki poza regularnym odsysaniem nieczystości i podmianą wody (nie mylić z wymianą). Najwięcej problemu sprawiają glony, ale to tylko efekt wizualny, rybkom nie przeszkadzają.

Co do pracy, to ja pracuję w delegacji i jestem w domu tylko na weekend.

nie za mało rybek nie będą przypadkiem za płochliwe

do takiego akwa są podane obsady w dziale http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html

ja bym dał Metriaclima sp msobo magunga

Melanochromis cyaneorhabdos żeby był żółto i niebiesko ale to kwestia gustu wybierz coś z tego działu a napewno nie pożałujesz bo wszystkie pyszczaki to piękne rybska;)

Ale temat nie dotyczy obsady, proszę nie robić OT

eljot12

nigdy nie miałem prawdziwego akwarium, tzn z filtrami itd.

tylko mała kula z bojownikiem

Za małolata zaczynałem podobnie:)

Przy 160l czułem, że świat zawojowałem. Teraz, po kilkunastu latach przerwy, uruchamiam z pomocą TEGO forum i tych "miłych" ludzi 300l i już wiem, że na tym nie skończy się:)