Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam w domu po budowie http://www.metalpipe.sklep.pl/?107,pl_redukcja-miedziana-mufowa-18-15mm

spróbuję czy pasuje, nie wiem tylko czy to bedzie bezpieczne

ok 8mm miejsca na rurkę i opaskę zaciskową no i płaska powierzchnia bez żadnych zgrubień jak na tych łączówkach co wkleił marek_z_81

P.S.

czy do koszy filtra wsypuje się ceramiki full wysokość?

sprzedawca dołączył niby w komplecie do koszy wkłady ale po wsypaniu ich widze ze weszłoby 2-3x tyle

Pozdrawiam

Opublikowano

Redukcja jaką masz jest miedziana, popytaj czy nie zaszkodzi.

Ja dokupiłem sporo ceramiki i dosypałem do full, te gratisowe wkłady to chyba tylko na zachętę.

--

Co do poprzedniego postu:

Miedź nie ma prawa dostać się do środowiska akwariowego, jego śladowe ilości niebezpieczne są dla ślimaków, zawartość powyżej 1 mg/l. jest śmiertelne dla wszystkich organizmów wodnych.

lub

http://www.akwaswiat.net/miedz-w-akwarium-t-21510.html

Opublikowano

o dzieki za odpowiedz, tez dosypie zatem do pelna

czy takie dwie malutkie zlaczki moga wplynac na calosc?

slimakow to akurat dobrze jakby nie bylo nigdy

kurcze w domu mam cala instalacje z miedzi ;)

Opublikowano
czy takie dwie malutkie zlaczki moga wplynac na calosc?

Nie wiem, ale ja bym nie ryzykował.

kurcze w domu mam cala instalacje z miedzi

Pewnie jak większość z nas, ale my sobie wodę przegotujemy lub przepuścimy przez np. BRITE a nasze pupile?

Opublikowano

No większość chyba ma instalacje wodną z rur stalowych, miedź jest zbyt droga i do takich celów rzadko była używana;) Najczęściej wykorzystuje się rury miedziane do instalacji C.O.

Opublikowano

te oznaczenia już mnie wkurzają

w opisie filtra nigdzie nie ma jakie średnice stosują ale już mam oba to wiem 303B 16mm 304B 19mm

natomiast następni "fachofcy"

http://allegro.pl/komplet-wylot-calyx-pipe-wlot-16-22mm-40cm-i1967303612.html

piszą tak:

Średnica obu rurek: 16/22mm

ja to rozumiem ze wewnątrz ma 16 a na zewn 22

od razu wiadomo ze kłamią bo musiało by być 6mm szkła czyli po 3mm na ściankę

właśnie otrzymałem, mierze je suwmiarką i w środku maja 12mm a na zewn 16mm

i nie ma sie co sugerować ze jest 2mm szkła ścianka po prostu na zakończeniu jest takie zaoblenie wykończenia i stad ten wymiar

czy jest sens ciągnąc rurę 19mm podczas kiedy na końcu i tak będzie 14mm ?

w ogóle czy jest sens podłączania? 304B dla tych wylotów, czy nie będzie sie "dusił" i przez to głośniej chodził. Może jest sens i przez przewężenie ciut straci na przepływie ale większe będzie ciśnienie wody w obiegu? i tak czy siak większy przepływ niz przy 303B ?